România deschide primul consulat în Marea Britanie la Edinburgh

Primul consulat român în Marea Britanie urmează a fi deschis la Edinburgh pentru a servi comunităţii crescânde de români din Scoţia, informează luni site-ul scotsman.com. Oficiali ai guvernului român de la singurul centru diplomatic în Marea Britanie, Ambasada de la Londra, au exprimat speranţa că acest consulat se va deschide până la sfârşitul anului, într-o locaţie pe St David Street din centrul capitalei scoţiene, Edinburgh.
Epoch Times România
29.11.2010

Primul consulat român în Marea Britanie urmează a fi deschis la Edinburgh pentru a servi comunităţii crescânde de români din Scoţia, informează luni site-ul scotsman.com.

Oficiali ai guvernului român de la singurul centru diplomatic în Marea Britanie, Ambasada de la Londra, au exprimat speranţa că acest consulat se va deschide până la sfârşitul anului, într-o locaţie pe St David Street din centrul capitalei scoţiene, Edinburgh.

El va asigura servicii de paşapoarte şi de vize cetăţenilor români din Scoţia şi nord-estul Angliei, precum şi consultaţii asupra vizelor cetăţenilor britanici ce doresc să muncească în această ţară.

Această ştire vine în timp ce membri ai comunităţii române sărbătoresc deschiderea primei Biblioteci române la Glasgow.

Locuitori din Baia Mare, oraş în nordul României, au donat peste 3.400 de cărţi în limba română acestei instituţii culturale, ce va fi condusă de comunitatea Bisericii Ortodoxe Române din zona Glasgow Shettleston.

Carmen Podgorean, adjunct al şefului de misiune pentru Ambasada României la Londra, a declarat că urmează a fi numit un consul şi că biroul foarte probabil că va fi deschis în câteva săptămâni.

"Considerând mărimea Regatului Unit, este într-adevăr foarte dificil pentru românii din Scoţia şi nordul Angliei să se deplaseze la Ambasada din Londra, de aceea vrem să deschidem un birou la Edinburgh", a spus ea. "El va fi o anexă a secţiei consulare din Londra", a mai precizat ea.

Ambasada României estimează că în jur de 4.000 de români trăiesc în prezent în Scoţia, parte a unei comunităţi de 100.000 de persoane în întregul Regat Unit al Marii Britanii.

Intrarea României în Uniunea Europeană a facilitat pentru cetăţenii ei călătoriile în Marea Britanie, a spus dna Podgorean, adăugând că restricţiile ce fac dificil pentru români să obţină permise de muncă în Marea Britanie au împiedicat dezvoltarea comunităţii.

"Mulţi dintre cetăţenii români aflaţi aici sunt studenţi", a declarat ea. "Dar avem oameni de profesii foarte diferite. Încă avem restricţii pe piaţa muncii şi acest lucru înseamnă că creşterea comunităţii a fost destul de înceată".

Consulatul din Scoţia, care se pare că va avea doar o mână de angajaţi, va suporta evenimente organizate de comunitatea de români, care foarte puţin probabil că dispune de resurse pentru a organiza propriul său program cultural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor