România, dată ca exemplu pentru integrarea romilor

Într-un raport publicat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale privind situaţia romilor în 11 state membre ale Comunităţii Europene, se arată că, din romii care au făcut obiectul anchetei, unul din trei este şomer, 20% nu beneficiază de asigurare de sănătate, iar 90% trăiesc sub pragul sărăciei.
Problematica romilor, în atenţia europarlamentarilor. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
29.05.2012

Într-un raport publicat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale privind situaţia romilor în 11 state membre ale Comunităţii Europene, se arată că, din romii care au făcut obiectul anchetei, unul din trei este şomer, 20% nu beneficiază de asigurare de sănătate, iar 90% trăiesc sub pragul sărăciei. Mulţi se confruntă cu prejudecăţi, intoleranţă, discriminare şi excluziune socială în viaţa lor de zi cu zi. Sunt marginalizaţi şi cei mai mulţi trăiesc în condiţii socioeconomice extrem de precare. Romii – minoritatea cea mai numeroasă din Europa – sunt adesea victime ale rasismului, ale discriminării şi ale excluziunii sociale. Mulţi copii romi trăiesc încă pe străzi, în loc să meargă la şcoală. Deseori, romii nu beneficiază de şanse reale pe piaţa forţei de muncă. Femeile rome sunt în continuare victime ale actelor de violenţă şi ale exploatării.

Guvernele înregistrează pierderi în materie de creştere a veniturilor şi a productivităţii din cauză că talentele potenţiale ar putea fi irosite. În această perioadă de criză, îmbunătăţirea integrării economice şi sociale a tuturor cetăţenilor UE este, prin urmare, absolut necesară – dar pentru ca aceasta să fie eficace, este nevoie de o acţiune concertată la toate nivelurile în vederea abordării cauzelor multiple ale excluziunii. Studiul realizat de Banca Mondială sugerează că integrarea completă a romilor ar putea genera beneficii de aproximativ 0,5 miliarde euro pe an pentru economiile anumitor ţări, prin îmbunătăţirea productivităţii, reducerea cheltuielilor sociale şi creşterea veniturilor din impozite.

Multe dintre domeniile în care se impune o mai bună integrare a romilor, cum ar fi educaţia, ocuparea forţei de muncă, sănătatea şi locuinţele, sunt în primul rând de competenţa autorităţilor naţionale sau regionale. Cu toate acestea, UE are un rol important în coordonarea acţiunilor statelor membre şi în acordarea de asistenţă prin instrumentele financiare, inclusiv prin fondurile structurale şi sociale. Într-un raport adoptat astăzi, Comisia Europeană a invitat statele membre ale UE să pună în aplicare strategiile lor naţionale pentru a îmbunătăţi integrarea economică şi socială a celor 10-12 milioane de romi din Europa.

În raport, Comisia concluzionează că statele membre au depus eforturi pentru a elabora o abordare cuprinzătoare privind integrarea romilor. Cu toate acestea, raportul Comisiei subliniază că mai sunt multe acţiuni de întreprins în ceea ce priveşte asigurarea unei finanţări suficiente pentru incluziunea romilor, instituirea unor mecanisme de monitorizare şi combaterea discriminării şi a segregării. „Ne bucurăm că statele membre şi-au respectat angajamentul şi au prezentat strategii de integrare a romilor. Elaborarea strategiilor naţionale constituie un prim pas important,” a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie. „Cu toate acestea, acum, statele membre trebuie să accelereze ritmul şi să îşi consolideze eforturile prin adoptarea unor măsuri mai concrete şi a unor obiective explicite, prin alocarea precisă de fonduri şi prin instituirea unui sistem eficient de monitorizare şi de evaluare. Strategiile pe hârtie nu sunt suficiente. Avem nevoie de mai mult. Avem nevoie de rezultate concrete la nivelul politicilor naţionale care să îmbunătăţească viaţa celor 10-12 milioane de romi din Europa.”

Printre exemplele bune din Europa se numără promovarea incluziunii romilor în domeniul educaţiei în Slovenia, Spania şi Finlanda; programe pentru îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în Bulgaria şi Spania; sprijin pentru accesul romilor la asistenţă medicală în Ungaria, Irlanda şi România şi măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit în Franţa şi Ungaria.

Cu toate acestea, evaluarea subliniază, de asemenea, că majoritatea statelor membre nu au alocat până acum resurse bugetare suficiente pentru incluziunea romilor. Numai 12 ţări au indicat în mod clar fondurile alocate, indiferent dacă acestea provin din surse naţionale sau europene, şi au prezentat sume specifice pentru măsurile de politică privind incluziunea romilor în documentele lor de strategie - Bulgaria, Cehia, Grecia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Suedia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor