România cere UE să accelereze procesul privind liberalizarea vizelor pentru R. Moldova
România prezintă, luni, la Luxembourg, la reuniunea miniştrilor europeni de externe, o scrisoare de sprijin pentru avansarea R. Moldova în dialogul cu UE privind liberalizarea vizelor.
Scrisoarea, iniţiată de România şi semnată de miniştrii de externe din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, exprimă susţinerea pentru decizia UE privind trecerea la faza a doua a Planului de Acţiune pentru liberalizarea vizelor pentru R. Moldova.
Documentul, care va fi prezentat de ministrul de externe, Titus Corlăţean, menţionează că Republica Moldova şi-a consolidat în 2012 poziţia de lider în cadrul Parteneriatului Estic, iar autorităţile de la Chişinău au realizat progrese constante în vederea îndeplinirii aspiraţiilor europene.
Scrisoarea face, de asemenea, referire la progresele obţinute de R. Moldova atât în negocierile privind Acordul de Asociere cu UE, cât şi în ceea ce priveşte Acordul Liber Schimb, şi insistă pe determinarea Chişinăului de a pune în aplicare reformele din Planul de Acţiune pentru liberalizarea vizelor. Progresele R. Moldova în această privinţă au fost deja reflectate în ultimul raport al UE privind Politica de Vecinătate, la Consiliul de Cooperare UE-Republica Moldova, precum şi la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic, din luna iulie, se arată în document.
Scrisoarea prezentată la reniunea Consiliului pentru Afaceri Externe menţionează, de asemenea, că, într-o perioadă scurtă de timp, datorită eforturilor şi mobilizării sale, Republica Moldova a făcut progrese constante în implementarea Planului de Acţiune pentru liberalizarea vizelor pe care l-a primit de la UE în ianuarie 2011 şi a îndeplinit recomandările stabilite în prima fază, fapt confirmat şi în raportul Comisiei Europene din luna iunie.
De asemenea, documentul semnat de miniştrii de externe din România, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia menţionează că, în procesul privind liberalizarea vizelor, autorităţile de la Chişinău au luat decizii importante şi dificile pentru modicarea legislaţiei, unele fără precedent în regiune, şi au început deja implementarea recomandărilor din cea de-a doua fază a Planului de Acţiune.
În consecinţă, miniştrii europeni de externe consideră că este important ca UE să dea un semnal clar şi să lanseze cea de-a doua fază pentru evaluarea recomandărilor din Planul de Acţiune privind liberalizarea vizelor cu Republica Moldova, urmând ca decizia să fie comunicată în concluziile Consiliului, care vor fi convenite la Consiliul pentru Afaceri Externe din luna noiembrie.
Recunoaşterea progreselor incontestabile ale Republicii Moldova va reprezenta un impuls pentru continuarea reformelor ţării şi va folosi drept un exemplu pentru celelalte ţări din Parteneriatul Estic. De asemenea, UE va arăta angajamentul pentru o Politică de Europeană de Vecinătate reînnoită şi ambiţioasă şi îşi va respecta decizia de a stimula partenerii pe baza performanenţor şi de a pune astfel în practică principiul ‘’mai mult pentru mai mult’’, conchide scrisoarea de sprijin iniţiată de România pentru avansarea R. Moldova în dialogul cu UE privind liberalizarea vizelor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se va afla într-o o vizită în Republica Moldova în perioada 29-30 noiembrie şi, cel mai probabil, va face o evaluare a relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles şi va stabili priorităţile pentru perioada următoare.
Republica Moldova negociază în prezent cu Uniunea Europeană semnarea Acordului de Asociere şi a unui Acord de comerţ liber, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat recent că acestea pot fi încheiate în a doua jumătate a anului 2013, până la summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius.