România ar putea să nu ratifice CETA
alte articole
Un înalt oficial român a declarat sub protecţia anonimatului pentru Euractiv.com că România va impune veto în ratificarea CETA.
Oficialul a criticat şi modul cum a tratat Comisia Europeană chestiunea. Aceasta trebuia să propună modul în care statele UE să reacţioneze împreună, potrivit unei reglementări UE, la cazurile în care unele ţări străine ”îi supun pe cetăţenii UE la un tratament diferit”. În cadrul Colegiului comisarilor a fost prezentată o evaluare a consecinţelor introducerii de vize pentru cetăţenii din SUA şi din Canada.
Potrivit evaluării, e foarte puţin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispoziţiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii. De asemenea, reintroducerea vizelor ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada şi SUA.
"Suspendarea ar putea atrage după sine, de asemenea, consecinţe economice considerabile, în special pentru industria aeronautică, şi totodată ar avea un impact considerabil asupra relaţiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici", se mai arată în evaluare. Ca urmare, Comisia a recomandat Consiliului şi Parlamentului să nu aplice legislaţia UE, ceea ce oficialul român consideră ”o trădare” .
Canada a refuzat din nou să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari în condiţii de reciprocitate. "Nu o facem (eliminarea vizelor) în termeni de reciprocitate. O facem potrivit condiţiilor din fiecare ţară. Am oferit ceva numit Canada Plus, care presupune un acces mai uşor pentru călători care circulă în mod obişnuit", a declarat, luni, ministrul canadian pentru Migraţie, John McCallum, pentru Toronto Sun. În opinia sa, această decizie a guvernului canadian nu va afecta ratificarea CETA, care este în opinia sa ”o problemă separată”.
"Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor", a spus la rândul său pentru cbc.ca, Remi Lariviere, purtător de cuvânt al Departamentului pentru cetăţenie, migraţie şi refugiaţi de la Ottawa.