România ar putea să nu ratifice CETA

România nu va ratifica Acordul Economic şi Comercial Comprehensiv al UE cu Canada (CETA), ca reacţie la refuzul Ottawei de a ridica vizele pentru români, cât şi la lipsa de solidaritate a UE pentru soluţionarea chestiunii, susţine un oficial român sub protecţia anonimatului, citat de Euractiv.com.
Protest anti-TTIP în Berlin, 10 octombrie 2015.
Protest anti-TTIP în Berlin, 10 octombrie 2015. (Axel Schmidt/Getty Images)

MAE român şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de voinţă politică a Canadei de a soluţiona problema, conţinută în Declaraţia summitului UE-Canada din 2014. ”În această situaţie autorităţile române vor reevalua la nivelul UE abordarea relaţiei dintre UE şi Canada pentru a obţine eliminarea vizelor pentru cetăţenii români”, se arată în comunicatul MAE.

Un înalt oficial român a declarat sub protecţia anonimatului pentru Euractiv.com că România va impune veto în ratificarea CETA.

Oficialul a criticat şi modul cum a tratat Comisia Europeană chestiunea. Aceasta trebuia să propună modul în care statele UE să reacţioneze împreună, potrivit unei reglementări UE, la cazurile în care unele ţări străine ”îi supun pe cetăţenii UE la un tratament diferit”. În cadrul Colegiului comisarilor a fost prezentată o evaluare a consecinţelor introducerii de vize pentru cetăţenii din SUA şi din Canada.

Potrivit evaluării, e foarte puţin probabil ca statele membre să aibă posibilitatea de a prelucra un număr sporit de cereri de viză, în conformitate cu dispoziţiile Codului de vize, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii. De asemenea, reintroducerea vizelor ar putea conduce la o scădere a numărului de călători din Canada şi SUA.

"Suspendarea ar putea atrage după sine, de asemenea, consecinţe economice considerabile, în special pentru industria aeronautică, şi totodată ar avea un impact considerabil asupra relaţiilor externe ale UE cu doi parteneri strategici", se mai arată în evaluare. Ca urmare, Comisia a recomandat Consiliului şi Parlamentului să nu aplice legislaţia UE, ceea ce oficialul român consideră ”o trădare” .

Canada a refuzat din nou să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari în condiţii de reciprocitate. "Nu o facem (eliminarea vizelor) în termeni de reciprocitate. O facem potrivit condiţiilor din fiecare ţară. Am oferit ceva numit Canada Plus, care presupune un acces mai uşor pentru călători care circulă în mod obişnuit", a declarat, luni, ministrul canadian pentru Migraţie, John McCallum, pentru Toronto Sun. În opinia sa, această decizie a guvernului canadian nu va afecta ratificarea CETA, care este în opinia sa ”o problemă separată”.

"Nici România, nici Bulgaria nu îndeplinesc în prezent criteriile cerute de Canada pentru ridicarea vizelor", a spus la rândul său pentru cbc.ca, Remi Lariviere, purtător de cuvânt al Departamentului pentru cetăţenie, migraţie şi refugiaţi de la Ottawa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne