România apără abatoarele în scandalul cu carnea de cal

Findus: Lasagnia de vacă
Findus: Lasagnia de vacă (ANDREW YATES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.02.2013

Un labirint de tranzacţionare între angrosiştii de carne a făcut tot mai dificilă urmărirea originii produselor alimentare – permiţând ca bucăţi de carne de cal să fie etichetate drept carne de vită şi să fie vândute în produsele congelate din Europa, relatează AFP.

Pasarea vinei dintr-o parte într-alta a crescut cu fiecare zi ce a trecut, mai multe ţări şi companii fiind implicate în scandal. Luni, oficialii români s-au grăbit să apere două abatoare implicate în scandal, spunând că tipul de carne a fost declarat corespunzător şi că înşelăciunea a fost comisă în altă parte.

Franţa susţine că măcelarii români şi comercianţii olandezi şi ciprioţi făceau parte dintr-un lanţ de aprovizionare care a etichetat carnea de cal drept carne de vită înainte de a fi folosită în produsele congelate, inclusiv lasagna, musaca şi echivalentul francez al Shepherd's Pie. Aceste probleme au început în acest an, Irlanda şi Marea Britanie fiind îngrijorate în legătură cu carnea de cal din burgeri.

Lanţul alimentar britanic Tesco a declarat luni că testele au arătat că unele mostre din produsele sale congelate pe baza de spaghete conţineau mai mult de 60 la sută ADN de cal.

Carnea de cal este în mare măsură un subiect tabu în Marea Britanie şi în alte ţări, deşi în Franţa este vândută în măcelăriile de specialitate şi preţuită de unii cunoscători. Autorităţile nu sunt îngrijorate de efectele asupra sănătăţii, dar scandalul a îngrijorat consumatorii din întreaga Europa şi a ridicat întrebări cu privire la producătorii care înşeală publicul.

Ministrul agriculturii din Franţa a declarat luni că autorităţile care se ocupă de reglementări trebuie să găsească o cale "ca să depăşească momentul."

Unul dintre abatoarele româneşti implicate, Carmolimp, a declarat într-un comunicat că toată carnea a fost etichetată corect drept carne de cal, adăugând că nu a exportat carne de vită din 2012.

Acesta a numit "ruşinoase" încercările de a da vina pe companie pentru scandalul produs, sugerând că numai un procesor francez incompetent ar confunda carnea de cal cu carnea de vită.

România are 25 de abatoare de carne de cal şi exportă astfel de carne în Cipru, Franţa, Polonia şi Olanda, de multe ori prin intermediari, au declarat oficialii.

În mediul rural din România, caii sunt vânduţi de la gospodăriile individuale către abatoare, pentru fiecare animal întocmindu-se patru seturi de documente înainte ca bucăţile de carne să fie exportate.

Autorităţile române erau cât pe ce să confirme că cele două abatoarele erau sursa de carne de cal. Dar ele au spus în schimb că au verificat actele lor şi că nu au descoperit o etichetare greşită a cărnii înainte de a fi expediată din ţară către intermediari.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat luni că nu au existat contracte directe între abatoarele româneşti şi companiile franceze şi că acea carne a fost etichetată în mod necorespunzător în altă parte.

"Putem cere acum ca părţile vinovate să fie sancţionate rapid şi cât mai dur posibil", a spus el. "Vreau să ajutăm la prinderea şi pedepsirea celor vinovaţi ..... Noi suntem victime ale acestei înşelăciuni."

O anchetă iniţială a autorităţilor franceze privind siguranţa alimentară au stabilit că compania franceză Poujol a cumpărat carnea congelată de la un comerciant cipriot. Acest comerciant a primit-o de la un comerciant alimentar olandez, iar societatea olandeză a primit carnea de la două abatoare româneşti.

În Bucureşti, ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat că miniştrii agriculturii din Marea Britanie, Franţa şi România se vor întâlni la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii, pentru a discuta despre scandal.

Oficialii suedezi s-au întâlnit luni cu directorii celor mai mari lanţuri de supermarketuri pentru a-şi face o imagine de ansamblu asupra extinderii fraudei, în timp ce în Paris, oficialii francezi şi producătorii de carne s-au întâlnit pentru a rezolva criza, care a prins în capcană compania franceză de prelucrare a alimentelor Comigel.

Autoritatea olandeză pentru siguranţa alimentelor a declarat luni că va lansa o anchetă privind scandalul cu carnea de cal.

Urmărirea din nou a căii urmate de carnea etichetată necorespunzător va dura ceva timp. Alimentele procesate, spre deosebire de cele proaspete, nu trebuie să conţină pe etichetă ţara de origine din Europa. Iar produsele congelate tipice, cum ar fi cele retrase de pe rafturile supermarketurilor din întreaga Europa, pot conţine o duzină de ingrediente din toate colţurile lumii.

Ministrul francez al agriculturii Stephane Le Foll a afirmat că rezultatele anchetei franceze privind carnea de cal vor fi publicate miercuri.

Nimeni nu a raportat riscuri pentru sănătate din cauza cărnii etichetate necorespunzător. Dar în mod clar o companie din lanţul alimentar a beneficiat de pe urma vânzării de carne de cal, care este mult mai ieftină decât carnea de vită.

"Există oameni care nu vor decât să înşele, nu vor decât să trişeze", a relatat Le Foll pentru radio RTL.

Sorin Minea, care conduce asociaţia principalilor producători alimentari din România, a afirmat luni într-un interviu că bande internaţionale au comis această înşelăciune. "Există o reţea internaţională care face acest lucru ... documentele (referitoare la carne) sunt modificate în străinătate", a spus el.

Un expert ar şti diferenţa dintre carnea de cal şi carnea de vită şi nu ar putea să le eticheteze necorespunzător din greşeală.

"Dacă un cumpărător nu este sigur pe ceea ce a cumpărat, el trebuie să verifice produsele la sursă", a spus el.

Michel Barnier, fostul ministru francez al agriculturii, care lucrează acum la nivelul Uniunii Europene, a declarat că aceasta nu este o problemă privind siguranţa alimentară, ci una privind justiţia.

"Consumatorii au dreptul la adevăr, calitate şi transparenţă. Trebuie să facem mai multe în domeniul stabilirii sursei", a declarat el pentru radio Europe 1.

Compania de produse alimentare Findus din Suedia intenţionează să dea în judecată Comigel din Franţa pentru încălcarea contractului şi înşelăciune, a afirmat directorul executiv al Findus, Jari Latvanen.

El a spus că acordul companiei cu Comigel prevede că toată carnea de vită din lasagna congelată trebuie să provină din Germania, Franţa sau Austria, dar lucrurile nu s-au desfăşurat în acest mod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor