Roland Garros 2024: Alcaraz îşi împlineşte visul

Spaniolul în vârstă de 21 de ani obţine o victorie epică în faţa germanului Zverev şi câştigă al treilea trofeu de Grand Slam, primul la Roland Garros.
Carlos Alcaraz vs Alexander Zverev (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
10.06.2024

Carlos Alcaraz a intrat în istorie la Roland Garros în stil mare, câştigând al treilea titlu de Grand Slam al carierei la Paris, la vârsta de doar 21 de ani. Spaniolul a obţinut pe zgură o performanţă memorabilă, câştigând încrederea unui public care îl apreciază deja ca pe noul său idol. Datorită varietăţii loviturilor, vitezei picioarelor şi perseverenţei, spaniolul a devenit un nou campion.

Numărul 3 mondial a rezistat într-o finală electrizantă, învingându-l pe Alexander Zverev, un jucător aflat într-o formă fizică foarte bună, cu 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 după patru ore şi 17 minute. Germanul, care are o serie de 12 victorii consecutive pe zgură după ce a obţinut titlul de la Roma, s-a dovedit un adversar formidabil pentru cel mai râvnit trofeu.

Pe stadionul "Philippe-Chatrier", Alcaraz, campion la US Open 2022 şi Wimbledon 2023, a devenit al şaptelea jucător din Era Open care a câştigat primele trei finale de Grand Slam, ceea ce îl pune la egalitate cu cei mai mari jucători pe care i-a văzut vreodată acest sport. Doar elveţianul Roger Federer, care a cucerit primele şapte turnee majore fără nicio greşeală în meciurile decisive, se poate lăuda cu un final mai reuşit în tenis.

Într-un duel între aceşti jucători aflaţi pentru prima dată în finală, lucru nemaiîntâlnit la Paris din 2005 încoace, tensiunea a izbucnit curând pe zgură. Zverev a deschis meciul cu două duble greşeli consecutive, preludiu al unui început ezitant, în care niciunul dintre jucători nu a reuşit să îşi ţină primul tur de serviciu. Spaniolul a reuşit să îşi ridice nivelul impunându-şi forehand-ul şi reflexele, întrerupâd de trei ori serviciul dur al lui Zverev şi adjudecându-şi primul set.

Zverev a reuşit să facă abstracţie de situaţie având apoi o reacţie energică la Paris. Dacă germanul a trecut un test de încredere în primul tur, învingându-l pe Rafael Nadal, campion de 14 ori, în condiţiile unei aşteptări maxime, el şi-a păstrat calmul pentru a reveni la un meci tranşant. Forţa loviturilor sale, în special un serviciu precis cum puţini jucători îl au, l-a poziţionat direct în lupta pentru cupă, câştingând ultimele cinci game-uri ale setului.

"Trebuie să ajungi la nivelul său de luptă", a strigat Juan Carlos Ferrero de pe banca spaniolă. Într-o după-amiază însorită la Paris, lovitura brută a lui Zverev începuse să îşi pună amprenta asupra unui meci ordonat. Alcaraz, care nu generase nicio minge de break în tot setul al doilea, avea nevoie să-şi recapete verva care l-a făcut unul dintre cei mai respectaţi jucători de tenis din lume. A fost un avertisment pentru ceea ce avea să urmeze în meci.

În acel moment, Alcaraz a depăşit ceea ce părea a fi o etapă decisivă la Paris. Spaniolul a trecut de un al şaptelea game chinuitor, ridicând trei mingi de break pentru a face 5-2. Departe de a fi o lovitură definitivă, aceasta a dus la o răsturnare completă de scenariu pe Philippe-Chatrier. Zverev a rămas consecvent, nu a renunţat niciodată şi a reuşit să înlănţuie cinci game-uri consecutive pentru a se apropia la un pas de cupă. Prin firea sa directă, răbdarea germanului i-a dat câştig de cauză în acest meci.

Pe tot parcursul turneului, Alcaraz a subliniat un punct cheie: importanţa de a te bucura după multă trudă. Acum, parcă punându-şi cuvintele la încercare, finala i-a prezentat cel mai greu test dintre toate. O bătălie în cinci seturi, fără posibilitatea de a face o greşeală pentru a opta pentru glorie. Dacă în lupta corp la corp, schimbul de lovituri dure l-a favorizat pe Zverev, construcţia punctelor a fost chinul necesar pentru a ieşi la suprafaţă.

Spaniolul, care supravieţuise în cinci seturi în faţa lui Jannik Sinner, a făcut eforturi şi a ajuns să joace în decisiv. Alcaraz a tranşat setul al patrulea cu un avantaj ferm de 4-0, garantând o luptă psihologică la limită. Dacă dramatismul nu era de ajuns, spaniolul a primit chiar şi îngrijiri medicale din cuza afecţiunilor la picioare, care erau rigide după două săptămâni de joc necruţător. Însă acest lucru nu l-a împiedicat să ajungă în picioare în setul al cincilea decisiv.

Apoi, meciul a testat inima ambilor jucători. Parisul a concentrat efortul unei vieţi într-o mână de game-uri. Jocul la serviciu dezordonat, cu voleuri în fileu şi duble greşeli, a aruncat în aer încrederea lui Zverev. Cu un avantaj de 2-1, Alcaraz s-a apărat cu dinţii în faţa unui adversar matur timp de mai bine de patru ore. Energia din picioarele lui Alcaraz, care a dezamorsat toate cele patru mingi de break suferite în ultimul set, a asigurat un meci memorabil.

Impulsionat de forţă pură, Alcaraz a dat lovitura de graţie, obstrucţionând serviciul lui Zverev pentru a face 5-2. În pragul gloriei, spaniolul a alergat apoi în linie dreaptă pentru a-şi asigura trofeul după ce a încheiat un maraton. Cu un record monumental de 11-1 în seturile cinci, Carlos a subliniat o marcă a identităţii sale: o capacitate ieşită din comun de a se împinge singur spre victorie.

Carlos Alcaraz şi-a trecut numele pe o listă istorică, cea a campionilor spanioli la Roland Garros.

Victoria îi permite lui Alcaraz să îşi menţină dominaţia (6-4) în palmaresul Lexus ATP Head2Head, unul dintre cele mai echilibrate din cariera spaniolului. Carlos a depăşit un adversar dificil în turneele majore, capabil să îl învingă în sferturile de finală ale Openului Australiei în ianuarie şi în singura întâlnire anterioară la Roland Garros în sezonul 2022.

Zverev este pe punctul de a deveni doar al treilea german care ridică un titlu de simplu de Grand Slam. Originar din Hamburg, îşi va continua demersul de a călca pe urmele lui Boris Becker, de şase ori campion, şi Michael Stich, până acum singurul compatriot care a ajuns în finala Roland Garros în Era Open. Zverev are acum 0-2 în finale de Grand Slam, după ce a fost la un pas de a câştiga US Open în 2020.

Datorită punctelor obţinute pentru acest trofeu de la Roland Garros, Alcaraz urcă pe locul 2 în clasamentul PIF ATP Live, depăşindu-l pe sârbul Novak Djokovic. Într-o bătălie între cele mai mari două tinere talente - Alcaraz şi Sinner - spaniolul se află acum la 945 de puncte în spatele italianului Jannik Sinner, care va urca luni, pentru prima dată în carieră, pe locul 1 mondial în circuitul ATP.

Articolul a fost realizat cu informaţii ATP Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor