Roibu: Amânarea privatizării Oltchim s-ar putea datora apariţiei unui investitor mai puternic
Amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ar putea avea ca motiv apariţia unui nou investitor, unul suficient de puternic pentru a putea garanta succesul procesului de privatizare, a declarat, la The Money Channel, fostul director al combinatului, Constantin Roibu.
Roibu a precozat că, în opinia sa unul dintre motivele pentru care nu au fost primite oferte din partea unor investitori puternici este acela că anunţul privind privatizarea după noua formulă a fost făcut în perioada concediilor şi ca urmare este posibil ca unii investitori să nu fi reuşit să depună o ofertă în termenul anunţat.
Acesta consideră că probabil a apărut un nou investitor, unul mai puternic, niciunul dintre cei trei ofertanţi nefiind suficient de puternic pentru a garanta succesul procesului de privatizare. Acesta este un motiv pentru care privatizarea a fost amânată la Oltchim.
Fostul director al Oltchim a mai spus că nu are cunoştinţe despre identitatea acestui potenţial investitor şi că nu poate spune dacă acesta ar putea fi gigantul rus Gazprom.
Privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea a fost amânată pentru 20 septembrie, a decis luni Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Astfel, mai pot fi depus oferte pînă la 20 septembrie, urmând ca licitaţia pentru privatizare să aibă loc pe 21 septembrie.
Termenul iniţial pentru licitaţie era 18 septembrie.
Decizia a fost luată după ce au fost depuse mai multe contestataţi în instanţă la privatizarea Oltchim.
Patru oferte au fost depuse pentru privatizarea Oltchim, acestea fiind din partea Aisa Invest, Chimcomplex, PCC şi a lui Dan Diaconescu.
Aisa Invest şi Chimcomplex sunt controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza. PCC este acţionarul minoritar de la Oltchim.
Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, declarase vineri că spera să fie primite circa trei oferte ferme pentru Oltchim, şi nu excludea ca cel puţin una dintre acestea să fie din partea unei mari companii din Rusia.
Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.