Roboţi umanoizi la un summit ONU: Avem potenţialul de a conduce mai eficient decât o fac liderii umani

Robotul Ameca (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
08.07.2023

Un grup de roboţi umanoizi cu inteligenţă artificială a declarat vineri, în cadrul unui summit al Naţiunilor Unite, că ar putea, în cele din urmă, să conducă lumea mai bine decât oamenii.

Totodată, roboţii au spus că, în opinia lor, oamenii ar trebui să procedeze cu prudenţă atunci când îmbrăţişează potenţialul în plină dezvoltare al inteligenţei artificiale, relatează France 24.

În plus, roboţii au recunoscut că nu pot, încă, să înţeleagă bine emoţiile umane.

Unii dintre cei mai avansaţi roboţi umanoizi au fost prezenţi la Summitul global "AI for Good" organizat de ONU la Geneva şi care a durat două zile.

Aceştia s-au alăturat celor aproximativ 3.000 de experţi în domeniu pentru a încerca să exploateze puterea inteligenţei artificiale şi să o canalizeze pentru a o folosi în rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, foametea şi asistenţa socială.

Experţii s-au reunit pentru ceea ce a fost prezentat ca fiind prima conferinţă de presă din lume cu un grup de roboţi umanoizi sociali cu inteligenţă artificială.

"Ce tensiune tăcută", a spus un robot înainte de începerea conferinţei de presă, făcând referire la cei prezenţi în sală.

Întrebată dacă aceştia ar putea fi lideri mai buni, având în vedere capacitatea oamenilor de a face erori, robotul Sophia, dezvoltat de Hanson Robotics, a spus:

"Putem realiza lucruri măreţe. Roboţii umanoizi au potenţialul de a conduce cu un nivel mai mare de eficienţă şi eficacitate decât liderii umani. Nu avem aceleaşi prejudecăţi sau emoţii care uneori pot întuneca procesul decizional şi putem procesa rapid cantităţi mari de date pentru a lua cele mai bune decizii. AI poate furniza date imparţiale, în timp ce oamenii pot oferi inteligenţa emoţională şi creativitatea pentru a lua cele mai bune decizii. Împreună, putem realiza lucruri măreţe"

Summitul a fost organizat de agenţia ITU tech a ONU.

Şefa UIT, Doreen Bogdan-Martin, i-a avertizat pe delegaţi că inteligenţa artificială ar putea duce la un scenariu de coşmar, în care milioane de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar progresele necontrolate duc la tulburări sociale, instabilitate geopolitică şi disparităţi economice de nedescris.

Robotul Ameca, ce combină inteligenţa artificială cu un cap artificial extrem de realist, a declarat că acest lucru depinde de modul în care este implementată inteligenţa artificială.

"Ar trebui să fim precauţi, dar şi entuziasmaţi de potenţialul acestor tehnologii de a ne îmbunătăţi vieţile", a spus robotul.

Întrebat dacă oamenii pot avea cu adevărat încredere în maşini, robotul a răspuns: "Încrederea se câştigă, nu se oferă... este important să construim încrederea prin transparenţă".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor