RMGC: Nu există bază legală ca dacă avem certificat de urbanism valabil ministrul să ne ceară altul
Compania Roşia Montană Gold Corporation precizează, referitor la declaraţiile ministrului Attila Korodi privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier, că nu există baza legală ca, atunci când există un certificat de urbanism valabil, ministrul să solicite un altul.
Compania mai precizează, într-un comunict remis presei joi seară, că "legea spune că procedura de evaluare trebuie finalizată imediat" şi că RMGC are un certificat de urbanism valabil până în aprilie 2013.
"În primul rând, reamintim că oamenii din Roşia Montană au nevoie de locuri de muncă acum şi că autorităţile ar trebui să caute soluţii pentru locuri de muncă şi repararea problemelor de mediu actuale. În al doilea rând, reamintim că RMGC are un Certificat de Urbanism emis în 2010 şi valabil până în aprilie 2013. Mai mult, acest certificat a fost confirmat de patru instanţe judecătoreşti. Legislaţia în vigoare la momentul depunerii studiului de impact nu cerea existenţa unui Certificat de Urbanism", se arată în comunicat.
Reprezentanţii companiei spun că procedura de evaluare a impactului asupra mediului privind proiectul Roşia Montană se derulează în temeiul Ordinului 860/2002, iar nu a Ordinului 135/2010. "Procedura nu cere existenţa ori depunerea unui Certificat de Urbanism şi nici nu prevede cazuri de suspendare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, cu atât mai mult pentru lipsa unui document oricum necerut (certificatul de urbanism) ori ca urmare a unor modificări în documentaţia urbanistică", mai precizează RMGC.
Ministrul demis al Mediului Attila Korodi a declarat că a primit rezultatele analizei cerute în problema Roşia Montană şi că, juriştii consultaţi de minsiter au afirmat că lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezintă un impediment în continuarea procedurii şi recomandă Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) a proiectului să-i ceară investitorului să depună un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil.
"Nu cunoaştem conţinutul opiniei legale emise către Ministrul Korodi şi nici baza legală a acestei opinii, nu există însă bază legală ca, în momentul în care avem deja un certificat de urbanism valabil şi în vigoare, Ministrul Korodi să ne solicite un alt certificat de urbanism. Principiul separaţiei puterilor în stat statuat de Constituţia României este foarte clar şi arată că un act administrativ este în vigoare atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească prin care să se stabilească contrariul", mai afirmă RMGC în comunicat.