Rizea varsă tot

Acuzat că a luat mită 300.000 de euro de la un afacerist de cetăţenie americană, deputatul PSD Cristian Rizea şi-a recunoscut vinovăţia înainte de a ajunge în faţa instanţei.
Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

Deşi iniţial se bătea cu pumnii în piept că este nevinovat, inclusiv în faţa colegilor săi parlamentari, deputatul PSD Cristian Rizea a recunoscut pe parcursul urmăririi penale toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA, se arată în rechizitoriul citat de Agerpres.

"Iniţial, inculpatul Rizea Cristian nu a recunoscut faptele pentru care este cercetat în prezentul dosar aşa cum rezultă din declaraţia acestuia din data de 2.03.2016. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul Rizea Cristian a revenit asupra poziţiei sale procesuale şi în data de 17.03.2016 a declarat că recunoaşte săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor aşa cum au fost reţinute în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva sa", se arată în rechizitoriu.

În ceea ce-l priveşte pe celălalt inculpat din dosar - omul de afaceri de cetăţenie americană Lucian Colţea, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani - acesta a avut o poziţie procesuală sinceră, prezentând faptele aşa cum au fost reţinute de anchetatori.

Lucian Colţea l-a avertizat încă din anul 2010 pe Cristian Rizea că îl denunţă la DNA, fiind nemulţumit de întârzierea soluţionării cererilor de retrocedare a unor terenuri, demers pentru care îi dăduse parlamentarului 300.000 de euro, potrivit documentului citat.

Banii au fost daţi în decembrie 2009, iar în aprilie 2010, în contextul în care soluţionarea retrocedărilor întârzia, Lucian Colţea l-a informat pe Cristian Rizea că a întocmit un denunţ împotriva lui şi i-a spus că îl va înainta către DNA în situaţia în care nu i se restituie banii.

"Cei doi s-au întâlnit şi au discutat pe această temă, iar ulterior s-au înţeles să nu înregistreze denunţul la DNA iar inculpatul Rizea Cristian să îi transmită proprietatea a doua imobile ca o garanţie a faptului că în viitor o să rezolve interesele lui Colţea Lucian la care se angajase şi pentru care primise suma de 300.000 euro", se menţionează în rechizitoriu.

Ulterior, Rizea a încheiat două antecontracte de vânzare-cumpărare prin care s-a obligat să-i vândă în viitor două imobile lui Colţea. În respectivele antecontracte, cei doi au declarat în fals în faţa notarului public că s-a plătit contravaloarea celor două imobile în ziua încheierii tranzacţiilor, adică pe 21 aprilie 2010.

Ce declara iniţial Rizea

"Fac apel la toţi colegii mei, indiferent de culoarea politică, să vină să studieze dosarul, dacă au timp, şi se vor convinge. (...) Niciodată nu mi-a fost teamă de nimic, decât de Dumnezeu. Voi merge înainte şi după ce îmi voi dovedi nevinovăţia voi organiza o conferinţă de presă. (...)

Mai mult decât atât, vreau să le transmit celor care m-au vrut în această poziţie sau pe care i-am deranjat că nu voi mai candida la Sectorul 5 şi, este o întrebare retorică, nu ştiu de ce în şapte ani de zile nu am putut să fiu chemat măcar o singură dată de când există această presupusă faptă, din 2009, şi doar acum (am putut să fiu chemat-n.r.) cu două luni înainte de alegeri", a declarat Rizea la începutul lunii martie, citat de gândul.info.

Mai mult, deputatul PSD le-a transmis "celor care l-au vrut în această situaţie" că, dacă este nevoie, va trece peste acest examen "cu forţa şi demnitate".

Întrebat la cine face referire, Rizea a refuzat să dea nume. "Nu aş vrea să fac acum aprecieri, dar de şase luni de zile, nu vă ascund, primesc diverse mesaje, în mod direct, nu pe telefon sau pe mail, că ar fi fost bine să mă retrag, să îmi retrag această candidatură. Nu vreau să politizez îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instanţei".

"Acest dosar se bazează pe denunţul unui om care acum cinci ani a spus într-un fel cu mâna pe Biblie în faţa unui judecător, iar după cinci ani, după ce acel denunţător a ajuns la închisoare din alte fapte ilegale şi-a schimbat declaraţia. Am studiat dosarul şi am văzut că sunt trei martori care îmi sunt favorabili", a mai afirmat Rizea, adăugând că este un om demn, care face politică de 16 ani, şi îşi va dovedi nevinovăţia în instanţă.

Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne