Rise Project o loveşte în plin pe Lia Savonea: Ce "secret imobiliar" au descoperit jurnaliştii

Lia Savonea
Lia Savonea

Judecătoarea Lia Savonea, şefa Curţii de Apel Bucureşti, recunoaşte astăzi că n-a declarat vânzarea unui teren, în valoare de 30 de mii de euro, după ce Agenţia Naţională de Integritate i-a verificat averea timp de trei ani şi n-a descoperit nicio neregulă, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Lia Savonea cumpărase terenul împreună cu rudele primarului din Chiajna, comună lipită de Bucureşti.

Tot acolo, soţul judecătoarei a construit un bloc, pe un alt teren, iar în afacerea imobiliară a pompat bani, un milion de euro, cash, fiul unui magistrat condamnat pentru corupţie.

Printre principalii beneficiari ai schemei imobiliare a fost chiar fratele primarului din Chiajna, naşul unui interlop implicat în lupte electorale şi scheme imobiliare în aceeaşi localitate.

„Poate a scăpat”

Jurnaliştii de la Rise Project s-au întâlnit cu Lia Savonea în biroul ei de la etajul unu din Palatul de Justiţie, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice din Bucureşti şi locul unde îşi are sediul Curtea de Apel Bucureşti, instituţie pe care o conduce.

Nu a fost de acord ca discuţia să fie înregistrată. A venit pregătită cu imagini în care erau notiţe şi post-it-uri printate pe coli A4, dar şi cu documente.

Jurnaliştii îi trimiseseră înainte întrebări, dar i-a rugat să se întâlnească ca să le explice tranzacţiile imobiliare ale familiei sale.

Le-a spus că ANI a investigat-o timp de trei ani, adică din 2019 până anul trecut. Susţine că a simţit presiune şi a fost nevoită să aducă drept probe un raport de expertiză, comandat de ea.

Totuşi a scăpat de investigaţie. N-a primit nicio sancţiune.

ANI a comunicat recent că investigaţia demarată de inspectorii săi a fost clasată, pentru că "nu au fost identificate diferenţe semnificative", mai mari de 10.000 de euro în avere, faţă de venituri.

Dar jurnaliştii susţin că diferenţele există. Şi sunt de trei ori mai mari.

Rise Project a descoperit că Livia Savonea a vândut, în 2018, terenul respectiv şi a încasat 30.000 de euro, dar tranzacţia n-a fost menţionată apoi în declaraţiile ei de avere.

Terenul este în Chiajna, comuna care se tot dezvoltă în prelungirea cartierului Militari din Capitală.

Când jurnaliştii au întrebat de ce i-a dispărut terenul din declaraţia de avere, Lia Savonea a făcut o pauză scurtă şi apoi le-a spus: "Poate a scăpat. Nu avea cum să dispară. Ce avere să ascund? Am declarat mai mult decât trebuia", completând ulterior că "legea nu are cerinţe de a scrie detaliile pe care eu le-am scris".

Apoi le spune că va verifica din nou şi va reveni. Le-a scris în aceeaşi seară: "Aţi avut dreptate, în parte".

Mesajul judecătoarei a venit pe whatsapp:

"Am omis menţionarea la rubrica III (Bunuri înstrăinate…..)" Apoi susţine că a menţionat totuşi banii încasaţi în declaraţia de avere: "…)Vă rog să luaţi în considerare că eroarea de menţionare a vânzării este acoperită prin indicarea sumelor (măcar în parte)".

Dar nici acest lucru nu e clar.

Lia Savonea le-a descris celor de la Rise Project cum a încasat banii în trei tranşe, în două conturi bancare, din care apoi a făcut plăţi sau transferuri în alte conturi şi ne-a trimis inclusiv dovezi în acest sens.

Sumele nu au fost însă individualizate şi nu a fost declarată provenienţa lor, aşa cum a menţionat în cazul soţului ei în declaraţiile de avere. În plus, contractul de vânzare, obţinut de RISE, indică un singur cont bancar unde Lia Savonea ar fi trebuit să încaseze cei 30.000 de euro, în trei tranşe.

Pentru a citi integral investigaţia intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne