Rezolva casatoria crize economice?
Intr-o lume din ce in ce mai putin stabila, familia, ca structura de baza a societatii, este in deriva. In vechime, familia era catalizatorul principal care aducea mai multa ordine in mijlocul haosului. Dar in timpurile moderne tot mai multe concepte clasice au fost alterate, luand nastere un fel de degenerare extinsa, care s-ar putea numi, daca imprumutam denumirea starii de vid moral lasat de Revolutia Franceza, “boala a secolului”.
Evident bolilele secolului nostru sunt mult mai acute, producand mutatii ireversibile in normalitatea lucrurilor, pe care le numim crize. O tara asemeni unui organism viu este de fapt un sistem, in care fiecare celula lucreaza in interdependenta cu celelalte. Daca apare o celula canceroasa, ea va distruge treptat intreg sistemul. Un conducator corupt va avea supusi corupti, iar aceasta stare de lucruri se va generaliza in intreg sistemul. Astfel pot fi explicate si caderile marilor civilizatii antice sau a imperiilor; Imperiul Roman, de exemplu, a cazut dupa persecutia crestinilor si dupa o intreaga pleiada de imparati decazuti, precum Nero, Caligula, Elagabal, etc.
Astfel, intotdeauna, crizele din societate, inainte de a fi economice sunt produse mai intai de devieri comportamentale, etice, etc. Sunt crize morale cu repercursiuni in economie, securitate, etc.
Studii recente sunt din ce in ce mai preocupate de cauzelele si efectele produse de interactiunea umana.
Profesori de la Institutul de Tendinte Sociale din SUA stabilesc, de pilda, legaturi clare intre economie si dinamica relatiilor de cuplu: casatorie-divort, familii unite-familii dezmembrate, etc. Copiii, purtatori ai modelelor familiilor din care provin, viitori creatori de familii, sunt primii afectati.
De altfel, chestiunea demografica si economia sunt strans legate intre ele.
Exista o tendinta demografica ce ameninta mai ales tarile dezvoltate: scaderea numarului de copii crescuti in cadrul familiilor intacte. Conform studiului Institutului de Tendinte Sociale, The Sustainable Demographic Dividend (“Dividendul Demografic Sustenabil” ) casatoria si fertilitatea au roluri cheie pe termen lung in sustinerea cresterii economice, a bunastarii, a dimensiunii si calitatii fortei de munca si a profitabilitatii marilor sectoare economice precum agricultura, produsele de uz casnic si asigurarile.
Phillip Longman si colegii sai sustin intr-un studiu numit The Empty Cradle (Leaganul gol), ca tari precum China si Japonia se vor confrunta cu diminuarea fortei de munca cu 20% pana in 2050 din cauza scaderii continue a fertilitatii, in ciuda cresterii populatiei varstnice. Stagnarea economica cu care se confrunta Japonia, care isi are in parte radacinile in aceasta scadere a fertilitatii inceputa in anii 1970, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru China, al carei procent a scazut sub rata de inlocuire in anii 1990, datorita politicii de restrangere demografica a „unui singur copil”.
Lectia care decurge de aici ar fi ca tarile care vor crestere economica robusta, sa-si mentina rata fertilitatii indeajuns de mare ca sa evite diminuarea fortei de munca si imbatranirea populatiei. Un bun exemplu in acest caz este India, care, isi poate transforma in viitorul apropiat avantajul demografic in crestere economica chiar mai bine decat a facut-o China.
Intotdeauna, crizele din societate, inainte de a fi economice sunt mai intai devieri comportamentale, etice. Sunt crize morale cu efect imediat in economic.
Dar nu doar cantitatea fortei de munca este importanta, ci si calitatea sa. Iar aici exista o provocare demografica cu care multe tari se confrunta: numarul tot mai scazut de casatorii, in special in Europa, cele doua Americi si Oceania. La aceasta se adauga cresterea divorturilor, copiii veniti pe lume inafara casatoriilor si casatoriile tarzii, ceea ce inseamna ca un numar mare de copii si adulti isi petrec marea parte a vietii inafara unor relatii familiale intacte.
In aceste regiuni, unul din trei copii este nascut inafara casatoriei. Ingrijorator este ca aceasta stare de lucruri nefireasca tinde sa fie considerata fireasca.
Dar, pentru copii, casatoria conteaza. Studiul mentionat arata ca copiii crescuti inafara unor familii intacte sunt mai putin predispusi sa achizitioneze capitalul social si uman de care au nevoie pentru a deveni muncitori productivi si adaptati. Cei proveniti din familii intacte au sanse mult mai mari sa atinga succese scolare, sa absolveasca colegii si universitati si sa fie angajati de succes, ca adulti. De asemenea, barbatii casatoriti muncesc mai mult si mai eficient si castiga intre 10-24% mai mult decat cei necasatoriti sau divortati. Astfel, chiar si statistic vorbind, casatoria este un generator social, uman si financiar important in lume, iar tarile care detin o puternica cultura a casatoriilor, precum India, China, Malayezia, vor recolta dividende economice pe termen lung.
De asemenea, cercetarile arata ca exista intregi sectoare economice care infloresc atunci cand barbatii si femeile se casatoresc si au copii. Bayer, Nestlé, Procter & Gamble, Wal-Mart, sunt doar cateva exemple de companii care aduc familiile impreuna.
Desigur nu doar aceste companii, dar si alte sectoare, nu si-ar dori sa-si vada profiturile urcand si coborand odata cu cresterea si coborarea veniturilor familiilor. Mesajul studiului The Sustainable Demographic Dividend este: bogatia natiunilor e dependenta in buna masura de sanatatea familiei.
O constatare pragmatica, desigur, in care si reciproca este valabila, precum si alte permutari, ca de exemplu, sanatatea familiei este o conditie a bogatiei ei.
Traim intr-o lume a maximei instabilitati. Dar orice lucru care si-a atins extremele isi va cauta echilibrul. Asemeni medicinei care, in ciuda exploziei industriei farmaceutice, incepe sa recurga tot mai mult la remediile naturale, societatea isi va gasi normalitatea in valorile ei traditionale. Familia, celula sa de baza, o va reinvata stabilitatea si importanta educatiei morale, ceea ce va declansa, asemenea reactiilor chimice, rezolvarea crizelor economice.