Rex Tillerson: Sancţiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare până la returnarea Crimeei

Secretarul de stat american a făcut o declaraţie îndrăzneaţă, în timpul unui apel telefonic cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, susţinând că sancţiunile aplicate împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei vor rămâne.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi o lună mai târziu a izbucnit un conflict sângeros în estul Ucrainei, între separatiştii susţinuţi de Kremlin şi trupele guvernamentale ucrainene, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 10.000 de persoane.

După mişcarea Rusiei în Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană au impus mai multe seturi de sancţiuni împotriva Moscovei, care au făcut ca valoarea rublei să scadă puternic şi ca economia naţională să sufere o lovitură semnificativă.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean că sancţiunile vor rămâne în vigoare “până când Rusia va returna Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea”.

SUA a impus o serie de restricţii asupra unor companii şi oligarhi din Rusia pentru rolul lor în criza ucraineană.

Conform Departamentului de Stat american, Tillerson a mai susţinut de asemenea că Moscova trebuie să adere la regimul de încetare a focului în estul Ucrainei, aşa cum este evidenţiat în acordurile de pace de la Minsk.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a precizat: “Secretarul Tillerson l-a sunat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko astăzi pentru a discuta despre recenta sa călătorie la Moscova şi despre mesajul său către conducerea rusă că, deşi SUA este interesată să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, acţiunile acesteia în estul Ucrainei rămân un obstacol [în atingerea acelui obiectiv]”.

Poziţia curent a preşedintelui american Donald Trump asupra acestei probleme rămâne neclară şi – în ciuda suportului său anterior pentru ridicarea sancţiunilor, pe care însuşi Tillerson le-a numit ineficiente – recenta moarte a unui membru al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în estul Ucrainei a complicat situaţia.

Medicul american nenumit care a lucrat cu OSCE a fost ucis duminică, când vehiculul blindat de patrulă în care se afla a lovit o mină de teren.

Kievul şi separatiştii susţinuţi de Rusia s-au învinuit reciproc pentru incident, care a fost condamnat de toate părţile, care au făcut apeluri repetate pentru respectarea acordului de încetare a focului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că punctul de începere al discuţiilor poate fi stabilit doar atunci când toate părţile implicate se angajează să implementeze în totalitate prevederile acordurilor de la Minsk.

Uciderea membrului OSCE are loc în timpul unei perioade de relaţii tensionate între SUA şi Rusia şi în condiţiile în care mai multe bombardiere ruseşti au fost zărite în largul coastei americane de cel puţin patru ori în această lună.

Tillerson a vizitat Rusia la începutul acestei luni şi s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi Lavrov. După întâlnire, oficialul american a declarat că relaţiile dintre cele două ţări se află într-un punct scăzut.

Preşedintele american Donald Trump a confirmat acel lucru în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în aceeaşi zi, când a afirmat: “S-ar putea să ne aflăm în cel mai jos punct [al acestor relaţii], vom vedea ce se întâmplă”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a indicat că ar putea ridica sancţiunile aplicate asupra Moscovei şi că s-ar putea să recunoască Crimeea drept o parte a Rusiei.

Dar, în contrast cu declaraţiile sale precedente, Casa Albă a susţinut în luna februarie că Trump se aşteaptă ca omologul său rus să înapoieze peninsula Crimeea.

În aceeaşi lună, Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a respins ideea. “Crimeea este un teritoriu care aparţine Federaţiei Ruse şi nu înapoiem propriul nostru teritoriu”, a declarat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe