Revoluţia Fiscală. Iaşul va da în judecată Guvernul: "Primarii vor ajunge să cerşească bani!"

Revoluţia fiscală îi va lăsa pe primari cu mai puţini bani pentru investiţii, făcându-i total dependenţi de autorităţile centrale. Ori, aşa ceva distruge autonomia locală şi-i înrobeşte pe primari, acuză primarul Iaşului, care anunţă că va da în judecată Guvernul.
Mihai Chirică (Facebook)
Loredana Diacu
14.11.2017

Revoluţia Fiscală a PSD a nemulţumit nu doar patronatele, sindicatele, cetăţenii ci şi primarii, care se vor vedea cu bugetele subţiate în urma reducerii impozitului pe venit. În timp ce primarii PSD s-au lăsat convinşi de Tudose că pierderile le vor fi compensate prin bani de la bugetul de stat, primarul Iaşului, Mihai Chirica, anunţă că va da în judecată Guvernul României, în această săptămână, şi va cere instanţelor să nu se aplice ordonanţa de urgenţă prin care s-a modificat Codul Fiscal.

Nu se ţine cont de autonomia locală şi de legislaţia bugetară, a acuzat Mihai Chirica, potrivit căruia ordonanţa adoptată de Guvern afectează autorităţile locale care nu au fost consultate şi nu se mai poate vorbi de autonomie locală care este practic distrusă.

Potrivit Europa FM, Mihai Chirica a mai vorbit despre "o înrobire generală" şi o dependenţă totală de autorităţile centrale în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşelor. Primarii vor ajunge să cerşească bani, a susţinut primarul Iaşului, care şi-a exprimat speranţa că nu va fi singurul care va lupta pentru oraş.

Chirica a dat exemplul comunei Miroslava care va pierde 1,5 milioane euro, bani pe care-i investea în modernizarea reţelei de drumuri şi şi-a exprimat speranţa că şi alţi primari vor avea curaj să vorbească despre situaţia gravă în care se vor afla anul viitor şi să facă acelaşi demers ca Iaşul.

Reamintim că printre schimbările Codului Fiscal adoptate de Guvernul PSD se numără şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Conform legii finanţelor locale, circa 40% din ce se colectează rămâne ca venit la primăria unde se află locul de muncă impozitat. Ori, dacă impozitul pe venit scade, automat şi veniturile primăriilor vor scădea.

Acest lucru a stârnit nemulţumire pentru primari, însăşi Gabriela Firea, stâlp al partidului, ridicând vocea contra "Revoluţiei Fiscale." A doua zi după ce primarii au criticat Revoluţia Fiscală, premierul Tudose a avut o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, în cadrul căreia a promis că primăriile vor primi o cotă mai mare din impozitele încasate şi, în plus, li se vor acorda compensaţii de la buget. În timp ce Robert Negoiţă a dat asigurări că problema e rezolvată, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PNL) a susţinut că nu a fost ”convins” de discuţiile de la Guvern, pe tema măsurilor fiscale şi a precizat că în acest moment nu se cunosc efectele reducerii cotei unice şi că ”toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor