Revoltă împotriva apropierii de China în Insulele Solomon. Australia trimite soldaţi pentru a stabiliza situaţia

Locuitorii Insulelor Solomon se revoltă împotriva guvernului, considerat marionetă a Chinei comuniste
Locuitorii Insulelor Solomon se revoltă împotriva guvernului, considerat marionetă a Chinei comuniste (d1softballnews.com)

Joi, Australia a anunţat că va trimite peste 100 de militari şi forţe de ordine în Insulele Solomon, după izbucnirea unor proteste violente împotriva guvernului, transmite agenţia Reuters.

Premierul australian Scott Morrison a precizat că omologul său solomonez Manasseh Sogavare a cerut asistenţă din partea Australiei.

"Scopul nostru este de a asigura stabilitate şi securitate (...). Guvernul australian nu intenţionează defel să intervină în afacerile interne ale Insulelor Solomon", a subliniat Morrison la o conferinţă de presă.

Honiara, capitala Insulelor Solomon, a fost, joi, scena unor noi revolte, manifestanţii încălcând interdicţia de circulaţie impusă de poliţie după incidentele de miercuri, când sute de oameni au ieşit în stradă cerând demisia premierului.

Protestatarii au intrat, miercuri, în cartierul chinezesc din capitală, unde au dat foc unui post de poliţie şi au vandalizat magazine chinezeşti, înainte ca forţele de ordine să intervină cu gaze lacrimogene.

Insulele Solomon au devenit, în ultimii ani, un aliat al regimului comunist de la Beijing, după ce China a atras mica ţară cu promisiunea unui credit pentru programul Centura şi Drumul, menit să avanseze soft-powerul chinezesc în lume. Apropierea de China a declanşat căderea guvernului şi răcirea considerabilă a relaţiilor Insulelor cu Taiwanul, până atunci extrem de strânse.

Sogavare a ordonat starea de asediu şi a deplâns "un eveniment trist şi nefericit vizând să provoace căderea unui guvern ales democratic".

La tulburările de miercuri au luat parte şi manifestanţi din insula învecinată Malaita, care găzduieşte o treime din populaţia fostei colonii britanice, nemulţumiţi de decizia din 2019 a guvernului solomonez de a pune capăt relaţiilor diplomatice cu Taiwanul şi de a stabili relaţii oficiale cu China.

Anul trecut, Malaita a decis chiar organizarea unui referendum privind independenţa, respins de guvernul de la Honiara drept ilegitim.

În 1983, Insulele Solomon au recunoscut Taiwanul şi mulţi locuitori din Malaita au legături strânse cu Taipei.

Insulele Solomon, care au obţinut independenţa de Marea Britanie în 1978, au fost scena unor violenţe interetnice, care au degenerat în război civil la începutul anilor 2000. Noi tensiuni au determinat desfăşurarea unei forţe de pace conduse de Australia între 2003 şi 2013.

Cartierul chinezesc din Honiara a fost centrul unor revolte şi la alegerile legislative din 2006, pe fondul zvonurilor că voturile au fost măsluite de agenţi ai Beijing-ului.

Joi, liderul opoziţiei solomoneze, Matthew Wale, a cerut demisia premierului Sogavare, subliniind că tulburările nu vor înceta cu starea de asediu.