Reuniuni secrete la Casa Albă privind ameninţarea Al-Qaeda în nordul Africii

Casa Albă a organizat în ultimele luni o serie de reuniuni secrete privind examinarea ameninţării reprezentate de filiala Al-Qaeda în nordul Africii şi eventualitatea lansării unor acţiuni unilaterale, au indicat surse oficiale americane, citate în ediţia de marţi a ziarului Washington Post.
White House (Casa Albă), Washington. (ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
02.10.2012

Casa Albă a organizat în ultimele luni o serie de reuniuni secrete privind examinarea ameninţării reprezentate de filiala Al-Qaeda în nordul Africii şi eventualitatea lansării unor acţiuni unilaterale, au indicat surse oficiale americane, citate în ediţia de marţi a ziarului Washington Post.

Discuţiile indică preocuparea conducerii americane privind sporirea influenţei unităţii nord-africane a reţelei teroriste, care a preluat controlul unor zone întinse din Mali şi achiziţionează arme din Libia, devenită în octombrie 2011 liberă de regimul Moammer Gaddafi. Întâlnirile respective au precedat atacurile asupra unor obiective americane la Benghazi (estul Libiei), la 11 septembrie, soldate cu moartea a patru americani, între care ambasadorul Chris Stevens. Problema a devenit stringentă după ce s-a aflat despre implicarea în respectiva tragedie a Al-Qaeda în Magrebul Islamic (AQMI).

La respectivele întâlniri au fost examinate modalităţi vizând ajutorarea armatelor locale pentru a face faţă reţelei teroriste, dar şi posibilitatea unei intervenţii americane directe, potrivit aceloraşi surse.

Dezbaterile au fost conduse de consilierul Casei Albe pentru probleme de securitate John O. Brennan. Au mai participat reprezentanţi ai CIA, ai Departamentului de Stat şi Pentagonului (Ministerul Apărării american). Pe de altă parte, comandantul forţelor americane pentru Africa s-a deplasat în regiune făcând escale în Mauritania, Algeria şi alte ţări - posibile membre ale unei eventuale forţe de pace în Mali. Reprezentanţi ai Casei Albe au refuzat să comenteze aceste informaţii.

În schimb, armata americană a lansat misiuni de spionaj secrete, între care folosirea unui avion civil pentru supravegherea zborurilor şi monitorizarea comunicaţiilor în deşertul Sahara şi în Sahel.

Această activitate reflectă o reevaluare de către Washington a grupării teroriste, considerată multă vreme mai slab pregătită decât alte filiale ale Al-Qaeda. În ultima perioadă, puterea AQMI a sporit numeric, militar şi logistic, în contextul instabilităţii politice şi sociale în nordul Africii, notează publicaţia americană.

Departamentul de Stat i-a interzis Pentagonului să ofere ajutor militar sau logistic în Mali, după lovitura de stat din primăvara acestui an, însă SUA oferă asistenţă unor ţări vecine, în special acelora care se confruntă cu un exod de refugiaţi.

În cursul lunii iulie, Ministerul Apărării american i-a oferit Mauritaniei un ajutor cifrat la 6,9 milioane dolari constând în camioane militare, uniforme şi echipamente de telecomunicaţii. Pentagonul a aprobat acordarea unui ajutor similar Nigerului (11,6 milioane dolari). În aceeaşi lună, aproximativ 600 de militari americani au organizat manevre comune în ţări vest-africane, între care Senegal, Burkina Faso, Guineea şi Gambia, la care a participat şi Franţa.

Concomitent, Comandamentul american pentru Africa a continuat supravegherea zborurilor, în cadrul unui program secret cu numele de cod 'Creek Sand' şi desfăşurat la o bază americană de operaţiuni speciale din Burkina Faso.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor