Ce mai fură securiştii: retrocedare din Capitală, pe rolul instanţelor din Germania

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Aflat pe rolul instanţelor din România de peste 10 ani, un proces de retrocedare ilegală a unor terenuri din actualul Parc Plumbuita, din Bucureşti, a intrat în atenţia Procuraturii generale din Germania, relatează puterea.ro.

Potrivit sursei citate, procesul are în centru un teren revendicat în Plumbuita de 9 hectare, care a ajuns, ''la schimb”, în strada Fabrica de Glucoză, la 23 de hectare. Cum moştenitorii respectivului teren au şi cetăţenie germană, unul dintre ei i-a făcut plângere penală fostului general de securitate Mircea Borteş pentru fals în acte.

Borteş, de asemenea cetăţean german, este anchetat în mai multe state pentru diferite ilegalităţi, inclusiv pentru spălare de bani. Potrivit celui care l-a acţionat în instanţă pentru retrocedarea din Plumbuita, Borteş a fost cel care a cumpărat pentru Ceauşescu trei avioane Airbus A321-100 în valoare de 250 milioane USD, 25 de milioane fiind date ca «dispărute» pe taxe de consultanţă.

Povestea unei fabrici

“Străbunicul meu a înfiinţat Fabrica de Cărămizi «Schmidts şi Fiii» din Colentina. El deţinea 20 de hectare (situate pe strada Gherghiţa de astăzi, din sectorul 2). În 1947, fabrica şi terenul au fost naţionalizate, iar după 2001 terenul a fost retrocedat notificatorilor Astrid Goebel-Borteş, Helga Tudora, Fritz Berndt şi Rold Krestel. În afară de cele 20 de hectare şi de fabrică, străbunicul meu nu a deţinut alt teren”, a relatat, pentru PUTEREA unul dintre moştenitori.

Necazurile moştenitorilor au început în anul 2001, în urma intervenţiei fostului general de securitate şi director general al TEHNOIMPORTEXPORT Mircea Borteş, care se căsătorise "miraculos", cu un an înainte, cu Astrid Goebel. Cei doi soţi au revendicat un teren de 9,3 hectare în numele Fabricii «Schmidts şi Fiii» şi al familiei, însă, potrivit relatărilor strănepotului lui Schmidtds, cele 9,3 hectare au fost, pur si simplu, inventate.

Cu toate acestea, în 2005, Primăria Capitalei a schimbat acest teren de 9,3 hectare într-un teren de 23 de hectare, în str. Fabrica de Glucoză nr. 6-8, pe care cei patru notificatori l-au vândut către Tanţi Dumitrescu, unul dintre celebrii rechini imobiliari. Aceasta, la rândul ei, a cumpărat Uzina de Rulmenţi Suceava, unde Mircea Borteş era anchetat penal, deoarece dispăruseră câteva sute de mii sau milioane de lei”, a declarat moştenitorul, acuzând că, fără să anunţe toţi moştenitorii fostului proprietar al Fabricii de Cărămizi, cei patru au întocmit acte false, au făcut schimb de terenuri şi de la 9,3 hectare au reuşit să obţină 23 de hectare de teren construibil.

"Problema statului român este că a retrocedat 23 de hectare, pur şi simplu inventate, unui grup mafiot”, susţine moştenitorul.

În toată această poveste a intervenit şi Sorin Oprescu - actualmente în arest preventiv pentru luare de mită - care, potrivit sursei citate, în 27 iulie 2008, a dat ordinul de defrişare a terenului din str. Fabrica de Glucoză nr. 6-8, acţiune ce a crescut valoarea terenului de la câteva mii de euro, la cel puţin 300-400 milioane de euro.

Moştenitorul suspectează şi implicarea edilului de la sectorul 2, Neculai Onţanu, “fără avizele căruia nu s-ar fi putut construi nimic pe acest teren”

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne