Republicanii îl chemă în instanţă pe Barack Obama pentru abuz de putere

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Şeful republicanilor, John Boehner, l-a acuzat miercuri pe preşedintele american, Barack Obama, de abuz de putere pentru evitarea Congresului în timpul implementării agendei sale politice, anunţând că pregăteşte procesul împotriva acestuia, anunţă Reuters.

Procesul, care va fi intentat de Camera Reprezentanţilor în această vară, ridică problemele acţiunilor adoptate de Obama în mai multe domenii importante, precum sănătate, energie şi politică externă, spune Boehner, refuzând să precizeze ce acţiuni specifice ale administraţiei vor fi chestionate în instanţă.

”Constituţia arată clar că slujba preşedintelui este să aplice fidel legea. Din punctul meu de vedere, preşedintele nu a aplicat fidel legea”, a declarat Boehner.

Într-un mesaj către parlamentarii republicani, preşedintele Camerei a declarat că acţiunile lui Obama riscă să-i ofere preşedintelui statului ”o autoritate de rege”, în detrimentul Congresului şi al electoratului.

”Preşedintele nu doar că ignoră legi, dar se şi laudă cu asta, având o atitudine arogantă şi incompetentă”, a subliniat Boehner.

”Constituţia arată clar că slujba preşedintelui este să aplice fidel legea. Din punctul meu de vedere, preşedintele nu a aplicat fidel legea”, a declarat Boehner

Obama şi-a folosit de multe ori autoritatea în acest an pentru a-şi implementa propria agendă, evitând Congresul. Acesta a ridicat salariul minim pentru contractorii federali şi a oprit deportarea tinerilor aduşi ilegal în Statele Unite de părinţii lor. Mai mult, Obama a extins recent drepturile familiilor la cuplurile de acelaşi sex din toate statele şi le-a interzis angajatorilor să-i discrimineze pe angajaţii homosexuali.

Şeful republicanilor va supune legislaţia la vot în luna iulie, autorizând Camera Reprezentanţilor să completeze dosarul de acuzare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe