Criza irakiană: Obama se consultă cu cei patru lideri ai Congresului

Preşedintele SUA, Barack Obama. (Aude Guerrucci-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
18.06.2014

Preşedintele american Barack Obama, în plin proces de reflecţie pe marginea strategiei ce ar trebui adoptată în criza irakiană, i-a invitat la Casa Albă pe cei patru lideri ai Congresului, pentru a discuta cu ei, informează cotidianul francez Leş Echos şi Reuters.

Este vorba de preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi de liderul minorităţii democrate, John Boehner şi Nancy Pelosi, precum şi de liderul majorităţii democrate şi de cel al minorităţii republicate din Senat, Harry Reid şi Mitch McConnell.

'Preşedintele va continua să îşi consulte echipa pentru securitate naţională în următoarele zile, precum şi pe aleşii din Congres', a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Mitch McConnell 'i-a cerut preşedintelui să ne informeze în legătură cu o strategie şi un plan, şi speră că acestea îi vor fi furnizate în timpul reuniunii', a declarat purtătorul său de cuvânt.

Preşedintele american evaluează de o săptămână opţiunile militare şi altele aflate la dispoziţie pentru a ajuta guvernul irakian în faţa ofensivei combatanţilor jihadişti ai Statului Islamic în Irak şi Levant (EIIL). Aceste opţiuni ar putea include lovituri aeriene cu avioane de vânătoare sau drone, întărirea ajutorului acordat Bagdadului (formare, informaţii) sau o cooperare cu Iranul.

Administraţia Obama a desfăşurat o serie de întrevederi private cu membri ai Congresului pe marginea situaţiei din Irak, pentru a finaliza strategia în vederea depăşirii crizei din această ţară. Dar liderii Congresului au subliniat că Obama nu este obligat prin lege să obţină permisiunea legislativului înainte de a acţiona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor