Republica Moldova va primi peste 100 mii de doze de vaccin Pfizer prin platforma COVAX

vaccinul Pfizer/BioNTech
vaccinul Pfizer/BioNTech (gov.md)

Preşedintele Maia Sandu a anunţat că Republicii Moldova i-au fost alocate 100.620 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech prin platforma COVAX care urmează să ajungă la Chişinău până la sfârşitul lunii iunie.

„Mă bucur că reprezentanţii companiei Pfizer au răspuns atât de repede rugăminţii noastre de a obţine acces la acest vaccin. Suntem recunoscători ţărilor care contribuie la platforma COVAX şi ne ajută să accelerăm procesul de vaccinare a cetăţenilor”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a ţinut să sublinieze că vaccinul trebuie administrat, înainte de toate, personalului medical şi celor aflaţi în grupurile de risc, precum profesorii, persoanele vârstnice şi cu comorbidităţi.

„Este inadmisibil ca unele persoane să fie imunizate fără rând şi, astfel, să lase într-un mare pericol medicii şi alte categorii supuse riscului. Vom insista pe un control riguros din partea instituţiilor responsabile cu privire la corectitudinea administrării vaccinului, aşa încât cei care au cea mai mare nevoie de el să-l primească cât mai repede”, a conchis preşedintele Maia Sandu.

Marţi au fost anunţate 46 de noi decese în urma infectării cu virusul Wuha, astfel că numărul total al persoanelor decedate de Covid-19 a ajuns la 4.915.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate încă 917 cazuri noi, 29 sunt printre lucrători medicali. În prezent în spitale sunt internaţi 4.288 de pacienţi confirmaţi cu virusul comunist, dintre care 330 în stare extrem de gravă, 72 de pacienţi fiind conectaţi la aparate de respiraţie asistată.