Republica Moldova ocupă un loc de frunte printre ţările lumii în ceea ce priveşte mortalitatea de ciroză hepatică
Republica Moldova ocupă un loc de frunte printre ţările lumii în ceea ce priveşte mortalitatea de ciroză hepatică. Principala cauză a acestei statistici este ca oamenii nu se adresează medicului la timp. Şi asta pentru că primele semne de îmbolnăvire sunt nesemnificative.
Potrivit Publika.TV, anual în Moldova sunt înregistrate aproximativ 5.000 de persoane cu hepatită cronică şi ciroză hepatică, 200 de oameni devin invalizi, iar peste 2.000 îşi pierd viaţa din cauza complicaţiilor.
Potrivit medicilor, hepatitele cronice evoluează dacă pacientul nu se tratează la timp, nu respectă regimul alimentar şi consumă alcool. În acest caz se dezvoltă cirozele hepatice.
În scopul reducerii morbidităţii, invalidităţii şi mortalităţii determinate de hepatite virale acute şi ciroze hepatice, Guvernul a aprobat anul acesta cel de-al treilea Program naţional de combatere a hepatitei.
Mai mult decât atât chirurgii din Republica Moldova ar putea efectua anul acesta, la Chişinău, prima operaţie de transplant de ficat.
Aceasta promite şi ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, căci există deja şi o listă a potenţialilor donatori.
Transplantul de ficat este o soluţie pentru multe afecţiuni grave, cum ar fi ciroza hepatică.
Precizăm că până în prezent, în Moldova nu a fost efectuată nicio operaţie de transplant de ficat. Intervenţiile chirurgicale vor fi făcute la Spitalul Republican de către o echipă de medici din Moldova, care au efectuat un stagiu special în România.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, astfel de operaţii în România costă peste 30 de mii de euro. Deocamdată nu se ştie cât vor costa acestea în Republica Moldova.
Amintim că anul trecut, la Chişinău, a fost efectuată prima operaţie de transplant renal după o pauză de patru ani. Operaţia însă, s-a soldat cu eşec.