Republica Moldova anunţă primul deces în urma infectării cu coronavirus. Dintre cei 76 de suspecţi, 14 sunt copii

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)

„Infecţia este una periculoasă şi comportamentul acesteia este imprevizibil pentru fiecare persoană în parte”, a declarat miercuri dimineaţa ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ce a anunţat că „azi-noapte a decedat cea de-a doua pacientă care a fost tratată la Spitalul Clinic Republican (SCR). Persoana care a decedat este o doamnă de 61 de ani, care avea şi alte boli cronice. Era o persoană cu hipertensiune de gradul II, diabet zaharat de gradul II etc.”

Potrivit directorului SCR, Anatol Ciubotaru, „au fost patru zile şi nopţi de luptă pentru viaţa acestei paciente. Cu părere de rău, la ora 2:45 noaptea bolnava a cedat în urma unui stop cardiac după ce s-a aflat la respiraţie dirijată două zile şi două nopţi”.

Mai mult decât atât, acesta a mai specificat că din informaţiile pe care le deţine, satul din care este pacienta decedată se află în prezent în carantină, dar sunt foarte mulţi bolnavi din acea localitate sub supraveghere.

De menţionat este faptul că duminică, 15 martie, în raionul Hînceşti au avut loc alegeri parlamentare în pofida faptului că în R. Moldova era deja anunţat Cod Roşu de alertă privind infecţia cu virusul Wuhan, iar mai mulţi politicieni, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut amânarea scrutinului.

Ulterior însă, începând cu ziua de luni, 16 martie, ora 16:00, în localitatea Bălceana din Hânceşti a fost instituită carantina până la data de 31 martie în baza deciziei Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale.

Cât despre prima pacientă internată la SCR la 7 martie, doamna care a fost adusă de la Aeroport şi confirmată ca având coronavirus de tip nou, Ciubotaru a declarat că „noi o pregătim probabil mâine-poimâine s-o externăm, dar aşteptăm mai întâi să vedem două probe negative la coronavirus”.

Ministrul Sănătăţii a ţinut să reitereze că la momentul actual în Republica Moldova sunt confirmate 30 de cazuri de infecţie, distribuţia cazurilor pe vârste fiind următoarea: 0-9 ani - un caz, 10-19 ani – 2 cazuri, 20-29 ani – 3 cazuri, 30-39 ani – 5 cazuri, 40-49 ani – 4 cazuri, 50-59 ani – 6 cazuri, 60-69 ani – 9 cazuri.

„Avem 18 cazuri de import din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Elveţia şi 12 cazuri cu transmitere locală. Vreau să menţionez că avem o adresabilitate foarte înaltă. La moment avem 76 de suspecţi, printre care 14 copii”, a mai specificat Dumbrăveanu.

Un italian în vârstă de 40 de ani infectat cu Covid-19 ar fi trebuit să fie externat chiar în aceste zile din spitalul Amedeo di Savoia din Torino, însă ultimul test făcut a fost din nou pozitiv. Astfel, coşmarul izolării pentru pacientul sosit din localitatea Cesano Boscone, regiunea Piemonte nu s-a încheiat încă.

Autorităţile elveţiene au estimat că 2.650 de persoane au fost găsite infectate cu virus Wuhan şi au declarat că 19 persoane au murit. Elveţia prognozează că numărul cazurilor va creşte probabil în săptămânile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe