Republica Moldova a depăşit criza politică şi are un nou guvern (presă)
Politicienii din Republica Moldova au reuşit într-un sfârşit să depăşească criza politică din ultimele luni, au format o noua coaliţie majoritară şi au votat joi noaptea noul guvern, care va fi condus de Iurie Leancă, scrie presa de la Chişinău.
După mai bine de trei luni de criză, lucrurile pe scena politică reintră în albia normalităţii, comentează 'Adevărul'. Joi, Partidul Liberal Democart (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi grupul liberalilor reformatori au constituit Coaliţia Pro-Europeană. Din schemă au căzut liberalii lui Mihai Ghimpu. În noua formulă de guvernare, alături de PLDM şi PD se regăseşte doar grupul de reformatori desprins din Partidul Liberal (PL). Textul acordului nu a fost făcut public, deşi negociatorii promiteau transparenţă maximă, observă 'Adevărul'. Analiştii salută depăşirea blocajului, dar susţin că e o decizie de conjunctură.
Cinci nume noi în componenţa noului guvern, titrează publicaţia on-line 'Ziarul Naţional'. Miniştrii Partidului Liberal Democrat se regăsesc şi în actualul executiv, la fel şi miniştrii Partidului Democrat (PD). Doar că PD-ului i-a revenit şi funcţia de ministru al transporturilor, care va fi ocupată de deputatul Vasile Botnari. De asemenea, în locul ministrului tineretului şi sportului, Octavian Ţâcu, va fi numit ministrul adjunct Octavian Bodişteanu. Boris Focşa nu se va regăsi în noul guvern, postul de ministru al culturii revenindu-i Monicăi Babuc. Noul ministru al afacerilor externe şi integrării europene va fi Natalia Gherman, mai scrie 'Ziarul Naţional'.
'Schimbarea feţelor nu duce la schimbarea la faţă', opinează Constantin Tănase în 'Timpul'. Potrivit publicistului, indiferent ce va decide parlamentul, situaţia nu se va schimba. În Republica Moldova demult nu se schimbă nimic. 'De ani de zile se joacă aceeaşi piesă deşi în scenă apar alte măşti; de ani de zile ni se spun aceleaşi minciuni, deşi vorbesc alte guri... R. Moldova nu are politicieni care o pot schimba la faţă. Moldova are actori talentaţi. Şi spectatori. Naivi şi proşti', scrie 'Timpul'.
Criza politică declanşată de împuşcătura din Pădurea Domnească s-a încheiat, scrie 'Jurnal de Chişinău'. Potrivit comentatorului Nicolae Negru, a fost o criză de proporţiile unui război, care a scos la suprafaţă toată mizeria, toată ticăloşenia, prostia şi iresponsabilitatea clasei noastre politice, toate defectele, infirmitatea şi putreziciunea statului, pe care îl pretindem de drept, dar şi valoarea, miza geostrategică a RM. Potrivit autorului, fostul premier Vlad Filat trebuie să tragă nişte învăţăminte. El are o problemă, un 'talent' deosebit de a-şi face duşmani, de a nu comunica cu colegii şi aliaţii. Un alt şi mai mare perdant al acestei încăierări de durată este fostul preşedinte al parlamentului Marian Lupu, care a avut rolul unui actor într-un scenariu scris de altcineva. Perdant este şi Mihai Ghimpu, care a acţionat în mod iraţional, în detrimentul partidului şi cursului proeuropean.