Reprezentant ONU - atacul asupra lui Qassem Soleimani a încălcat legea internaţională

Sediul ONU în New York, SUA.
Sediul ONU în New York, SUA. (Wikipedia.org)

Agnes Callamard, raportorul special ONU privind ucideri extrajudiciare, a declarat că atacul SUA cu drone, care l-a ucis pe liderul forţelor teroriste iraniene, gen. Qassem Soleimani, reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

"Omorurile care i-au vizat pe Qasem Soleimani şi Abu Mahdi Al-Muhandis sunt cel mai probabil ilegale şi încalcă legea internaţională privind drepturile omului: în afara contextului ostilităţilor active, utilizarea dronelor sau a altor mijloace pentru uciderea unor ţinte umane este, probabil, întotdeauna ilegală," a scris Callamard pe Twitter.

ONU a fost, în ultimele decenii, mută la adresa crimelor comise de Gărzile Revoluţionare conduse de gen. Qassem Soleimani, sau a genocidului unor ţări precum China împotriva minorităţilor religioase, inclusiv creştini, uighuri, tibetani şi a practicanţilor Falun Gong, împotriva cărora regimul comunist duce o adevărată campanie de eradicare.

Soleimani este autorul multor operaţiuni care au avut de multe ori victime colaterale, deseori nevinovate.

În cel mai recent exemplu, miliţia şiită irakiană care acţiona la ordinele gen. Qaseem Soleimani a lansat un atac cu rachete pe 27 decembrie, care a ucis un antreprenor civil american. Forţele care au atacat ambasada SUA la Bagdad l-au identificat în mod clar pe Soleimani drept „liderul lor”, iar faptul că asasinarea de vineri l-a găsit pe Soleimani în compania liderului acestor miliţii, pe aeroportul din Bagdad, confirmă acest fapt.

Prezenţa lui Soleimani în Irak la momentul atacului este o dovadă a implicării Iranului în operaţiuni destabilizatoare din Irak, generalul fiind prezent acolo pentru a orchestra asasinarea civililor irakieni care ameninţau creşterea controlului iranian în Irak.

Soleimani a fost comandantul absolut al unei organizaţii teroriste desemnate, Forţa Quds a Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice Iraniene (IRGC), cunoscută pentru vastele sale operaţiuni teroriste, de-a lungul ultimelor zeci de ani, Mai mult, gen Soleimani era angajat în activităţi teroriste pe pământ străin în momentul morţii sale.

Soleimani a fost sancţionat ca terorist de către administraţia Obama în 2011 pentru rolul său în complotarea unui atac cu bombă la Washington, DC, care ar fi devenit un eveniment cu victime în masă dacă nu ar fi fost oprit.

Scopul atacului a fost asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite, de asemenea o încălcare a dreptului internaţional, iar sute de participanţi nevinovaţi ar fi fost, probabil, ucişi sau acuzaţi dacă planul lui Soleimani ar fi reuşit.

Soleimani a fost, de asemenea, obiectul unor sancţiuni ale Naţiunilor Unite, pe care le-a încălcat în mod flagrant cu o completă impunitate. În 2007, U.N. a impus o interdicţie internaţională de călătorie pe numele său, însă efectul interdicţiei a fost mai mult decât derizoriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe