Renumărarea manuală a voturilor nu este posibilă, spune Curtea Supremă de Justiţie din Venezuela

Suporteri ai candidatului opoziţiei din Venezuela Henrique Capriles protestează la Caracas, 15 aprilie 2013. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2013

Curtea Supremă de Justiţie din Venezuela a decis că renumărarea manuală a voturilor de la scrutinul prezidenţial de duminică nu este posibilă, având în vedere că nu există o bază legală pentru auditul cerut de opoziţie, potrivit CNN.

Luisa Estella Morales, judecător la instanţa supremă, a explicat că renumărarea manuală a voturilor a fost eliminată de Constituţia din 1999, în favoarea unui audit computerizat.

”În Venezuela, sistemul electoral este complet automat. Aşadar, o numărare manuală nu există. Cine a crezut că aşa ceva chiar se poate întâmpla a fost dus în eroare”, a spus magistratul. ”Alegerile nu sunt auditate vot cu vot, ci prin sistem”.

Atât suporterii candidatului opoziţiei, Henrique Capriles, cât şi cei ai preşedintelui-ales Nicolas Maduro au ieşit în stradă marţi, unii pentru a protesta împotriva refuzului guvernului de a renumăra voturile, alţii pentru a sărbători victoria.

Maduro, succesorul ales al preşedintelui Hugo Chavez, va fi uns în funcţie vineri. Autorităţile electorale l-au proclamat învingător, în ciuda acuzaţiilor de fraudă electorală lansate de Capriles.

Agenţia de ştiri AVN a informat miercuri seară că cel puţin opt oameni au murit în cursul protestelor post-electorale din toată ţara.

Maduro a obţinut 50,8% din voturile exprimate duminică, în timp ce Capriles a primit 49% din voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor