Renovarea Spitalului Clinic Republican este un proiect vital pentru cetăţeni, susţine Filat
alte articole
Prim-ministrul Vlad Filat a vizitat la 29 martie Spitalul Clinic Republican şi a participat la prezentarea conceptului noului bloc chirurgical, precum şi la începerea oficială a lucrărilor de construcţie a acestuia, a relatat pentru moldpres Direcţia comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.
La eveniment au mai participat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, managerul de Ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, şi Makedonka Mateska, manager de Ţară, Direcţia Proiecte, Directoratul General Împrumuturi, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a afirmat că SCR oferă servicii spitaliceşti de cea mai înaltă calitate, dar infrastructura învechită şi costisitoare s-a dovedit a fi o povară grea pentru această instituţie.
"Întreţinerea acestui echipament este foarte costisitoare, 80 la sută din utilaj fiind învechit. În acest spital lipsesc condiţiile necesare pentru operaţii de performanţă înaltă", a spus Andrei Usatîi.
Ministrul a menţionat că astăzi începe oficial procesul de modernizare a Spitalului Clinic Republican, iar lucrările vor avea loc în 5 etape. În prima fază, va fi construit un nou bloc chirurgical. Lucrările de construcţie au demarat în luna decembrie a anului trecut şi vor dura 20 de luni, adică până pe 20 august 2013.
Suprafaţa totală a noului bloc chirurgical va fi de 10.206 metri pătraţi, acesta va avea 4 niveluri, iar în cadrul lui vor funcţiona 16 săli de operaţie şi va fi dotat cu 75 de paturi la terapie intensivă. În noua clădire va funcţiona, de asemenea, un bloc de sterilizare, precum şi un laborator urgenţă şi metabiopsie, bancă de sânge etc.
Andrei Usatîi a mai menţionat că, în urma renovării Spitalului Clinic Republican, acesta va deveni un centru performant de tratament de profil chirurgical, structurat în interior în trei poli: centrul chirurgical al capului, centrul chirurgical al toracelui şi centrul chirurgical al abdomenului.
Ministrul a precizat că modernizarea spitalului va permite majorarea numărului de pacienţi internaţi anual, de la 25.000 la 30.000. Totodată, vor fi create condiţii pentru efectuarea altor tipuri de operaţii decât cele realizate în prezent, precum şi de transplant renal şi hepatic, chirurgie cardiacă pentru nou-născuţi etc. Va fi posibilă majorarea numărului de intervenţii chirurgicale, de la 16 mii la 25 de mii şi micşorarea duratei medii de spitalizare de la 8 la 4 zile.
Costul acestui proiect este de 26,5 milioane de euro, dintre care trei milioane dolari SUA - credit din partea Băncii Mondiale, 9 milioane euro - împrumutul concesional din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, trei milioane euro - grantul din cadrul Facilităţii de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul banilor vor fi alocaţi de Guvern şi alţi donatori.
Prim-ministrul a menţionat că supraveghează acest proiect încă din faza de planificare şi s-a arătat încrezător că lucrările vor continua în acelaşi ritm.
"Renovarea Spitalului Clinic Republican este un proiect vital pentru cetăţenii Republicii Moldova, este unul complex cu o valoare de 105 milioane de euro, iar prima fază vizează domeniul cel mai complicat şi anume chirurgia", a spus Vlad Filat.
Premierul a menţionat că, până la finalizarea lucrărilor de construcţie, urmează să fie achiziţionat şi echipamentul necesar pentru dotarea spitalului, astfel încât acesta să funcţioneze după cele mai moderne standarde.
Vlad Filat a precizat că demararea lucrărilor de renovare a SCR nu afectează lucrările care au loc la instituţiile medicale din centrele raionale sau din alte localităţi ale ţării, iar Guvernul va continua să investească în modernizarea sistemului de sănătate.
Premierul a vizitat astăzi şi Secţia Chirurgia Inimii, dar şi blocul administrativ, care au fost recent renovate. Din 2010, Centrul de Chirurgie a Inimii este parte componentă a Spitalului Clinic Republican, are două secţii cu 55 de paturi, două săli de operaţii şi 12 paturi la terapie intensivă. Lucrările de reparaţie a secţiei chirurgie cardiacă au costat 750 mii de lei.
Pentru renovarea blocului administrativ au fost cheltuiţi până acum 2,3 milioane de lei, oferindu-se spaţiu de lucru pentru 48 de colaboratori. În următoarea perioadă urmează să fie renovată şi a doua parte a blocului administrativ cu aceeaşi capacitate.