Renate Weber, pusă la zid de avertizorii de integritate. E somată să atace la CCR legea care descurajează denunţarea actelor de corupţie
alte articole
Mai mulţi cunoscuţi avertizori de integritate - oameni care, după ce au dezvăluit nereguli grave din domeniul în care lucrează au avut parte de hărţuiri şi răzbunări la locurile de muncă - o somează pe Renate Weber, Avocatul Poporului, să atace la CCR noua lege a avertizorului de integritate votată de majoritatea parlamentară.
Cum această lege a fost adoptată într-o formă care încalcă spiritul directivei europene pe care o transpune şi goleşte de conţinut instituţia avertizorului, avertizorii se arată nemulţumiţi de faptul că Renate Weber (sesizată anterior de APADOR-CH) a refuzat să atace actul normativ la CCR şi îi cer acesteia să se răzgândească şi să îşi facă datoria.
"Vă atragem atenţia, Comisia Europeană poate începe, separat, o nouă procedură de infringement după ce analizează dacă prevederile europene se regăsesc în legislaţia română", îi transmit avertizorii Renatei Weber.
Redăm integral apelul avertizorior de integritate:
"Avocatul Poporului
Prin prezenta, grupul avertizorilor de integritate vă semnalează un aspect deosebit de grav şi anume am constatat că prin răspunsul dvs. dat organizaţiilor care au sesizat neconstituţionalitatea în noua lege privind avertizorii de integritate, instituţia Avocatului Poporului încalcă cu nonşalanţă chiar Constituţia şi interpretează legea după bunul plac sau poate după cum dictează interesul cuiva.
Asta deşi tot în Constituţie scrie că legislaţia europeană are prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne.
Pe de altă parte, din răspunsul dvs. înţelegem ca elaborarea unei asemenea plângeri privind neconstituţionalitatea acestei legi implică eforturi? Cu deosebit respect întrebăm, de ce tip ar fi aceste eforturi: fizice sau intelectuale?
Legea avertizorului de integritate, în forma votată de Parlament, a fost mutilată în sensul propriu al cuvântului, de un grup care se pare că este ostil unui act de justiţie corect şi care vrea reducerea la tăcere a tuturor celor care îşi doresc un climat curat, legal.
Considerăm această lege un atac la statul de drept şi favorizarea faptelor de corupţie.
Modificările legii 571/2004 (avertizorului de integritate ) prin votul din 29 iunie al Camera Deputaţilor, la propunerea coaliţiei PSD PNL UDMR descurajează semnalarea actelor de corupţie şi limitează drepturile avertizorilor de integritate.
Invocăm patru argumente de neconstituţionalitate şi de care dvs., în calitate de Avocat al Poprului trebuie să ţineţi cont:
- încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.
De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar şi previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidenţa legii avertizorilor.
'În acest sens, în raport de prevederile art. 346 din TFUE, la care fac trimitere generic prevederile art. 1 alin. (4), rezultă că nu pot face
obiectul avertizărilor în interes public încălcări ale normelor în materie de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii naţionale, care sunt considerate de stat ca fiind esenţiale pentru securitatea naţională şi, în mod special, care privesc armament, muniţie şi material de război.
Neconstituţionalitatea textului derivă din faptul că este imposibil astfel pentru un avertizor să cunoască care sunt interesele pe care statul le considera, la un moment dat, esenţiale pentru securitatea naţională sau cele privind dotarea de război. Un astfel de exemplu îl constituie achiziţionarea de fier vechi pe post de tehnică militară. Având în faţă textul de lege votat, este imposibil de stabilit dacă se încadrează sau nu, la un moment dat, în noţiunea de chestiune esenţială pentru securitatea naţională, care nu va putea fi dezvăluită de un avertizor'.
- în forma votată în data de 29 iunie 2022, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii)
- directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.
- încălcarea prevederilor art. 15 din Constituţia României, referitoare la teoria 'dreptului câştigat', dat fiind că prin forma impusă de Coaliţia PSD-PNL este diminuată protecţia oferită avertizorilor de integritate sub nivelul actual, conferit de Legea nr. 571/2004 privind protecţia personalului din autorităţile publice, instituţiile publice şi din alte unităţi private care semnalează încălcări ale legii.
- s-a încălcat principiului bicameralismului, în condiţiile în care, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, Coaliţia PSD-PNL a adoptat numeroase amendamente care au denaturat semnificativ consimţământul exprimat de Senat cu privire la adoptarea respectivului act.
Printre modificările semnificative aduse de deputaţi se numără eliminarea raportărilor anonime, scăderea până la trei ori a amenzilor civile aplicabile pentru represalii la adresa avertizorilor şi impunerea unui termen minim între momentul raportării şi divulgarea publică.
Nu înainte de a încheia, cu tot respectul cuvenit, vă întrebăm dacă puteţi înţelege ce trăieşte o persoană care şi-a asumat public faptul de a dezvălui public încălcări ale legii, să ştie că nu a minţit dar pentru asta este târât în instanţă pentru a-l secătui financiar, a-l hărţui, a-l umili pentru că are curajul să o facă. Dacă veţi înţelege aceste aspecte, atunci veţi lua măsuri împotriva acestei mascaradă de lege.
Iniţiatorii directivei europene spun că, dacă nu sunt luate măsuri, perpetuarea acestor practici pot aduce prejudicii grave interesului public.
Asta doriţi sau acesta este un scop final?
Dacă drepturile noastre sunt încălcate şi dacă nu vă pasă sau este prea mare efortul intelectual în a lua o poziţie în temeiul legii atunci, cu respect, desfiinţaţi instituţia Avocatului Poporului.
Rol decorativ au doar florile şi ele nu miros a corupţie şi delăsare.
Cu deosebită consideraţie",
-Asociaţia Profesională a Transportatorilor APT, preşedinte Ivan Tudor Florian, secretar general Nedelcu Gheorghe, avertizori de integritate
-Asociaţia Pentru Drepturile Omului Imaginea României, preşedinte Stoica Gabriel