Renaşterea Bunătăţii şi Frumuseţii: O călătorie transformatoare prin educaţie, artă şi imaginaţie
Nathaniel Santa Cruz, un veteran dedicat al Marinei americane, este nu doar un tată devotat a patru copii şi un soţ credincios, ci şi un artist polivalent, autor şi compozitor pasionat. Împreună cu soţia sa, Lisa, îşi canalizează eforturile pentru a inspira copiii din întreaga lume să urmeze calea binelui şi a frumuseţii prin proiectul lor educaţional unic, Wondergarten, o grădiniţă inspirată de pedagogia inovatoare Waldorf.
Având un vis comun de a proteja „universul magic al copilăriei” şi de a hrăni imaginaţia celor mici, acest cuplu din Washington reuşeşte să transforme lucrurile cotidiene şi aparent banale în creaţii artistice pline de viaţă: poveşti captivante, muzică emoţionantă şi desene pe tablă care au devenit virale datorită mesajelor lor profunde.
Nathaniel este convins că un „mediu bazat pe bunătate şi frumuseţe” le va oferi copiilor o temelie solidă pentru a „face faţă provocărilor lumii moderne”, pentru a distinge răul de bine şi pentru a fi motivaţi să acţioneze pe calea binelui.
„Răul nu poate fi înţeles fără a cunoaşte binele. Bunătatea şi frumuseţea trebuie să fie primele care să îşi facă simţită prezenţa. Acesta este fundamentul esenţial”, a afirmat Nathaniel într-un interviu pentru The Epoch Times.
Inaugurată în septembrie 2022, grădiniţa Wondergarten a devenit virală în doar două săptămâni, captând atenţia publicului global şi transformându-se rapid într-o „senzaţie mondială” datorită artei sale elaborate pe tablă, realizată cu cretă de către talentatul Nathaniel.
În prezent, cei doi fondatori sunt dedicaţi creării unui curriculum inovator pentru educaţia timpurie, care va include lecţii captivante, poveşti fermecătoare, cântece interactive şi „reţete pentru fiecare săptămână din an”. Nathaniel subliniază că educaţia copiilor înseamnă hrănirea completă a fiinţei lor: inimă, trup, minte şi suflet. Aceasta implică nu doar o alimentaţie sănătoasă şi stimulare cognitivă, ci şi o hrană spirituală, oferită prin bunătate şi frumuseţe.
„Exact asta ne dorim să realizăm aici, la Wondergarten”, a explicat el. „Din convingerile mele cele mai profunde, dacă vrem ca un copil să înflorească, trebuie să fie înconjurat de frumuseţe în toate formele sale, nu doar în artă. Frumuseţea este esenţială pentru ca sufletul să supravieţuiască.”
„În prezent, trăim într-o societate unde sufletele noastre au o mare nevoie de frumuseţe. La Wondergarten, ne străduim să creăm un mediu în care fiecare detaliu este armonios şi estetic, de la jucării la ustensile, de la cărţi la spaţiile comune, de la îmbrăcămintea noastră până la, bineînţeles, arta, cântecele şi poveştile pe care le împărtăşim.”
Călătoria
Călătoria de până acum a cuplului nu a fost deloc uşoară.
În cea mai mare parte a vieţii sale, construirea unei cariere de succes prin artă a fost un vis îndepărtat pentru Nathaniel. În tinereţe muncea din greu iar credinţa că talentul său artisitc îl va ajuta să-şi poată întreţine familia slăbea, aşa că s-a înrolat în Infanteria Marină a Statelor Unite ale Americii la vârsta de 20 de ani. Pentru doamna Santa Cruz, însă, arta şi dansul au fost întotdeauna în prim-planul vieţii sale - şi asta este ceea ce i-a adus împreună.
„Cu două săptămâni înainte de a pleca în tabăra de instrucţie, am cunoscut-o pe soţia mea Lisa. Dansa swing la Century Ballroom în Seattle”, a spus el. „Deşi nu cred în dragoste la prima vedere, ceea ce am simţit când am văzut-o atunci a fost destul de aproape.”
Lisa, balerină la Evergreen City Ballet, a simţit şi ea acelaşi lucru. La o săptămână după ce s-au cunoscut, au făcut o promisiune unul faţă de celălalt. Aşa că cei doi îndrăgostiţi au menţinut o relaţie la distanţă în următorii trei ani. Nathaniel a fost nevoit să servească în Infanteria Marină a Statelor Unite ale Americii şi să plece. Când s-a întors, în 2015, s-au căsătorit.
„După ce ne-am căsătorit, ne-am mutat împreună în Jacksonville, unde mi-am terminat ultimii doi ani de armată”, a spus el.
Deşi Nathaniel a fost în Infanteria Marină a Statelor Unite ale Americii, artistul din el a fost mereu nerăbdător să se manifeste.
„În timpul taberei de instrucţie am fost prins mâzgălind în timpul unei şedinţe”, a spus el. „Instructorul meu m-a pus să stau în poziţie de drepţi şi, în mijlocul unui auditoriu plin cu alţi 400 de recruţi, m-a forţat să-mi mănânc desenul - şi am făcut-o. În poziţie de drepţi, am băgat desenul în gură, l-am mestecat, l-am înghiţit şi m-am aşezat la loc. Este greu să nu râzi când te gândeşti la astfel de momente, dar nu a fost pentru prima dată când am avut probleme ca artist în timp ce eram în Infanteria Marină a Statelor Unite ale Americii.”
Pentru cineva care a fost artist de când se ştie şi care s-a confruntat cu multe provocări în manifestarea acestui dar al său, Nathaniel spune că „nu era foarte sigur dacă îşi putea folosi talentele” în timp ce servea ca puşcaş marin. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat atunci când a devenit cartograf militar.
"După finalizarea antrenamentului de bază, am urmat o specializare avansată şi am obţinut certificarea de analist în informaţii geospaţiale, unde am deprins abilităţi esenţiale pentru crearea hărţilor utilizând sisteme moderne de informaţii geografice (GIS). A fost momentul în care am realizat că aici îmi pot valorifica cu adevărat talentul într-un singur mod, deoarece multe dintre hărţile actuale sunt realizate fără atenţie la detalii sau estetică. Deşi m-am remarcat prin competenţa mea analitică, am devenit recunoscut şi pentru capacitatea de a crea hărţi de o frumuseţe aparte, hărţi care nu doar transmit informaţii, ci ar putea sta expuse cu mândrie pe pereţi, asemenea unor lucrări de artă. În acel moment, am simţit că mi-am găsit adevărata vocaţie în societate."
Convins că şi-a descoperit adevărata direcţie în viaţă, chiar şi după încheierea carierei sale militare, Nathaniel a păşit cu încredere spre viitor. După ce a obţinut un masterat în Sisteme de Informaţii Geografice (MGIS) la Universitatea din Washington, a preluat funcţia de manager de program la Google Maps, unde, timp de doi ani, a coordonat cu succes zece echipe distincte.
În această perioadă, el şi soţia sa au devenit părinţi mândri de gemeni. Conştient de importanţa timpului petrecut alături de familia sa în creştere, a decis să-şi redefinească priorităţile.
„Am renunţat la jobul de la Google pentru a mă apropia de casă, acceptând o poziţie de analist GIS senior la Joint Base Lewis-McChord, în Washington”, a explicat el. „Însă, odată cu venirea anului 2020, m-am trezit lucrând în mare parte de acasă. Când în 2021 lucrurile au început să revină la normal şi colegii erau chemaţi înapoi la birou, am luat hotărârea de a demisiona, dorind să petrec mai mult timp cu familia mea şi să găsesc un loc de muncă la distanţă. Din păcate, după şase luni de interviuri, nu s-a concretizat nicio oportunitate.”
În această perioadă de tranziţie profesională, Lisa, împreună cu mama sa, Karen – educatoare cu o experienţă de 40 de ani în învăţământul public – au început să contureze planurile pentru deschiderea unei mici grădiniţe dedicate băieţilor lor gemeni.
Începerea grădiniţei
Familia a descoperit o filosofie educaţională inovatoare, numită Waldorf, care integrează arta în procesul de învăţare, considerând-o o componentă esenţială în dezvoltarea copiilor. Nathaniel a început să colaboreze cu grădiniţa, lucru care i-a stimulat imaginaţia şi creativitatea, determinându-l să creeze lucrări de artă.
„Am început să scriu săptămânal poveşti pentru copii despre o veveriţă care a descoperit patru gnomi magici într-o grădină fermecată - Wondergarten. Ulterior, am compus cântece pentru copii, iar la scurt timp am început să ilustrez aceste poveşti direct pe tablă”, a povestit el.
În septembrie 2022, după ce a postat pe Instagram un videoclip cu arta sa, aceasta a devenit rapid virală, adunând peste 100.000 de urmăritori. Succesul online l-a motivat să regândească direcţia sa profesională.
„Atunci am luat decizia de a renunţa la căutarea unui loc de muncă tradiţional şi m-am dedicat în totalitate sprijinirii şcolii Waldorf”, a explicat el.
Crearea de lucrări de artă pentru copii
Pentru a susţine programul dedicat copiilor mici, Nathaniel a început să creeze o serie de lucrări artistice, incluzând scrierea, compunerea de muzică şi ilustrarea de tablouri realizate din cretă.
„A fost momentul în care am primit oportunitatea de a crea din nou ca artist - nu pentru mine, ci pentru copiii mei", a mărturisit el. „Am continuat să scriu poveşti pe care ulterior le-am numit «Gnomii din Grădiniţa Minunilor», să compun muzică pentru lecţii şi să ilustrez lunar scene din poveştile mele pe tablouri din cretă."
Distribuindu-şi creaţiile în mediul online, cuplul a reuşit să captiveze un public global din ce în ce mai larg. Recent, au publicat o nouă secvenţă a tabloului din cretă realizat în luna februarie, care s-a răspândit rapid, devenind viral.
„A strâns peste 60 de milioane de vizualizări”, a declarat Natahaniel. „Lisa a pus totul într-o lumină diferită când a subliniat că doar 19 milioane de oameni au urmărit ceremonia Oscarurilor în acest an; mai mulţi oameni au fost fascinaţi de arta mea pe tablă de cretă decât de Oscaruri.”
Împărtăşirea binelui şi a frumuseţii cu lumea a deschis familiei Santa Cruz o cale unică de a construi o comunitate unită şi vibrantă. În tot acest timp, ei continuă să dezvolte un curriculum inovator, care, în viziunea lor, va insufla copiilor o pasiune profundă şi o dorinţă autentică pentru tot ceea ce este bun, adevărat şi frumos.
În calitate de educator, Nathaniel Santa Cruz este convins că într-o zi „copiii cu imaginaţie bogată devin adulţi vizionari, iar aceşti adulţi vizionari vor transforma lumea”.
„Cultivarea unei imaginaţii robuste şi pline de viaţă reprezintă unul dintre cele mai de preţ daruri pe care le putem oferi generaţiilor tinere. Chiar şi în cele mai întunecate momente ale existenţei, o inimă încărcată de bunătate şi un suflet îmbogăţit cu frumuseţe vor străluci cu intensitate, oferind inspiraţie şi speranţă celor din jur”, a adăugat el.
„Prin creaţiile mele artistice, îmi propun să readuc bunătatea şi frumuseţea în casele oamenilor de pretutindeni, aprinzând scânteia imaginaţiei atât în copii, cât şi în adulţi. Sper ca astfel să le reamintesc de puritatea şi inocenţa copilăriei lor şi să-i îndemn să se bucure de aceste valori. Arta mea îşi propune să genereze o adevărată renaştere culturală, una care să reîmprospăteze idealurile de adevăr, bunătate şi frumuseţe ca principii fundamentale şi obiective în societatea noastră.”
Misiunea familiei Santa Cruz este următoarea: „În toate lucrurile căutăm bunătatea, frumuseţea şi adevărul cu recunoştinţă, iubire şi respect pentru gloria divină”.
„Aceasta este esenţa a ceea ce facem şi cine suntem”, a afirmat Nathaniel. „Fiecare aspect al vieţii noastre - fie că vorbim despre familia noastră, casa noastră, afacerea noastră sau modul nostru de a ne purta - este în mod constant evaluat în funcţie de această declaraţie. Wondergarten, împreună cu tot ce am creat şi continuăm să creăm pentru ea, reprezintă o manifestare naturală a valorilor noastre, extinse din căminul nostru către comunitatea din jur”.
Cei doi îşi propun să readucă în lume bunătatea, frumuseţea şi adevărul.
„Dacă vom reuşi acest lucru, atunci Wondergarten îşi va fi atins scopul”, a adăugat Nathaniel.
Cu o prezenţă globală în creştere, cuplul lucrează intens la finalizarea curriculumului şi a altor produse educative. Nathaniel Santa Cruz plănuieşte să scoată la licitaţie câteva dintre lucrările sale de artă pentru a strânge fonduri în vederea construirii şcolii şi campusului Wondergarten, despre care el crede că va constitui „temelia pentru formarea următoarei generaţii de oameni care vor transforma lumea”.