Remus Cernea doreşte o comisie de anchetă privind Roşia Montană

Remus Cernea
Remus Cernea (Epoch Times România)

Deputatul Remus Cernea a anunţat că săptămâna viitoare va începe o acţiune de strângere de semnături pentru a depune o solicitare în Parlament pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind posibile fapte de corupţie legate de proiectul de exploatare a minereurilor de la Roşia Montană.

Deputatul Remus Cernea a afirmat duminică într-o conferinţă de presă la Albă Iulia, că doreşte să depună o solicitare în Parlament pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind proiectul minier de la Roşia Montană, pentru demersul respectiv fiind nevoie de semnăturile a 50 de parlamentari.

Remus Cernea a afirmat că strângerea semnăturilor urmează să înceapă săptămâna viitoare şi estimează că noua comisie de anchetă privind proiectul de la Roşia Montană ar putea să îşi înceapă activitatea în noua sesiune parlamentară.

"Urmează să le strângem pentru a putea cere o comisie de anchetă. Care este diferenţa între această comisie acum creată pentru proiectul de la Roşia Montană şi o comisie de anchetă? O comisie de anchetă va investiga toate documentele şi toate responsabilităţile autorităţilor publice în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Comisia existentă acum doar evaluează în ce măsură acel proiect este bun sau mai puţin bun pentru România, cam acesta ar fi scopul declarat. De exemplu, un lucru care are mare relevanţă şi care din păcate nu a fost profilat între primele chestiuni discutate în ultima perioadă ar fi cine sunt acei reprezentanţi ai autorităţilor din România care într-un fel sau altul au fost susţinuţi financiar de către compania RMGC să participe la diverse conferinţe internaţionale, la diferite evenimente sau în alt mod", a smenţionat Cernea.

La întrebarea dacă crede că va aduna numărul de semnături necesare, Remus Cernea a menţionat că este convins de acest lucru, deoarece există o opoziţie în interiorul Parlamentului şi numeroşi parlamentari sunt împotriva proiectului Roşia Montană.

"Există o poziţie de conştiinţă. Sunt parlamentari destul de mulţi care au o opinie împotriva acestui proiect. De asemenea, sunt mulţi alţii care nu ştiu neapărat ce opinie au, dar care ar fi interesaţi să lămurim cum este şi cu posibilele fapte de corupţie implicate în proiectul de la Roşia Montană. Eu nu spun că sunt sigur de fapte de corupţie, dar o astfel de comisie ar trebui să investigheze în ce măsură ele există", a precizat Remus Cernea.

Comisia parlamentară specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană a fost constituită în 17 septembrie, din aceasta făcând parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la grupul minorităţilor. Democrat-liberalii au refuzat să-şi desemneze membri în comisie.

Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochiţoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Atila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne