Relu Fenechiu vrea regim de detenţie semideschis

Relu Fenechiu la ICCJ
Relu Fenechiu la ICCJ (Epoch Times România)

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat recent la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, a atacat în instanţă decizia judecătorului delegat de la Penitenciarul Iaşi potrivit căreia acesta a fost încarcerat în regim închis.

Contestaţia lui Fenechiu urmează să se judece în luna aprilie.

La finalul lunii ianuarie, completul de 5 judecători a dat verdictul în Dosarul "Transformatorul" menţinând pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare pentru Relu Fenechiu. Lucian Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, Ioan Turbatu şi Ion Mărghidan au fost condamnaţi tot la 5 ani închisoare, iar Petru Andronache a primit 7 ani.

Pe 12 iulie 2013, Relu Fenechiu a fost condamnat în dosarul "Transformatorul" la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Aceeaşi pedeapsă au primit şi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

În perioada 2002 şi 2005, fraţii Fenechiu au cumpărat transformatoare vechi pe care le-au vândut ulterior ca noi către Electrica Moldova (SISSE). 99% din transformatoarele cumpărate de stat au rămas în stocul Electrica Moldova fără a fi folosite. Transformatoarele au fost cumpărate de la liderul romilor din Iaşi, Dragoş Stănescu şi conform angajaţilor acestuia, toate transformatoarele pe care ulterior Relu Fenechiu le-a vândut directorilor SISE la preţ de noi erau "de la fier vechi."

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe foştii directori generali ai SISEE Moldova Ioan Turbatu şi Ion Mărghidan şi pe fostul director comercial Petru Andronache, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conform procurorilor, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.