Relansarea negocierilor dintre Belgrad şi Pristina pare iminentă (Wall Street Journal)
alte articole
O relansare a negocierilor la nivel înalt între Belgrad şi Pristina, mediate de Bruxelles, ar putea fi iminentă, afirmă oficiali europeni, în urma reuniunilor care au avut loc cu prilejul Adunării Generale a ONU între şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi liderii din Serbia şi din Kosovo, scrie Wall Street Journal.
În afara unor discuţii tehnice, între cele două părţi nu au mai avut loc tratative politice la nivel înalt din luna februarie a acestui an. De atunci, relaţiile s-au tensionat: în Serbia a ajuns preşedinte naţionalistul Tomislav Nikolic, iar Ivica Dacic, fost purtător de cuvânt al liderului autoritar sârb Slobodan Milosevic, a devenit prim-ministru. Noile autorităţi sârbe au declarat în mod repetat că sunt pregătite de negocieri. Totuşi, angajamentul lor faţă de procesul de normalizare dintre Belgrad şi Pristina dorit de Bruxelles a stârnit scepticism. Pe de o parte, observatorii nu erau siguri de intenţiile noului guvern sârb, iar pe de altă parte unii responsabili de la Bruxelles considerau că problemele economice de acasă ar putea descuraja Belgradului de la asumarea riscurilor politice pe care le presupune reluarea discuţiilor.
Cu toate acestea, perspectiva relansării negocierilor pare mai apropiată decât oricând. Întrebat dacă s-a convenit asupra unei noi runde de tratative, un înalt diplomat european a spus: 'Da, practic am ajuns în acest punct'. Întrebat când ar putea avea loc aceasta, respectivul diplomat a menţionat că nu s-a stabilit încă o dată, dar se va decide 'în curând', notează Wall Street Journal în articolul publicat în ediţia electronică de duminică.
Un al doilea responsabil a afirmat că nu există deocamdată un angajament ferm cu privire la relansarea tratativelor, dar condiţiile par a fi în cea mai mare parte întrunite. Premierul Dacic şi preşedintele Nikolic au transmis la rândul lor semnale pozitive. Preşedintele sârb a declarat săptămâna trecută la Adunarea Generală a ONU că urmăreşte o 'pace durabilă' cu Kosovo şi că are o 'puternică' dorinţă ca negocierile să continue, deşi a reiterat cunoscutul angajament al Belgradului de a nu recunoaşte niciodată independenţa Kosovo.
În ce-l priveşte, premierul sârb a dat asigurări, citat de un ziar local, că nu are 'nicio problemă' în a se aşeza la masa discuţiilor cu premierul kosovar Hashim Thaci. Întrevederile de la New York dintre Catherine Ashton, Hashim Thaci şi Tomislav Nikolic din marja Adunării Generale au dat, se pare, un impuls evoluţiei lucrurilor în acest sens.
Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă îi comunicase deja premierului sârb la întâlnirea pe care au avut-o la Bruxelles la 4 septembrie că este gata să se implice mai direct în rezolvarea aspectelor politice dificile. La întâlnirea de joia trecută cu preşedintele sârb, Ashton a 'subliniat necesitatea ca Serbia să se angajeze cu curaj în aceste negocieri şi l-a încurajat pe preşedintele Nikolic să fie pregătit să ia unele decizii dure', potrivit biroului înaltului reprezentant.
Mesajul său către Hashim Thaci a fost unul similar: 'Amândouă părţile trebuie să fie gata să se angajeze, inclusiv la nivel politic'.
Pentru Serbia, o relansare a negocierilor ar putea avea efecte pozitive asupra candidaturii sale la UE. Blocul celor 27 de ţări a decis în martie să-i confere Belgradului statutul de candidat, deschizând astfel calea către negocierile de aderare. Dar Uniunea Europeană susţine că acestea vor putea începe doar dacă Belgradul îşi îmbunătăţeşte relaţiile cu Pristina.
Există recompense şi pentru Kosovo. Uniunea Europeană va prezenta la 10 octombrie un studiu de fezabilitate privind un acord de asociere cu Kosovo, ceea ce constituie primul pas oficial în procesul, de regulă îndelungat, al candidaturii la UE. Iar impasul negocierilor cu Belgradul ar prelungi şi mai mult acest proces, potrivit Wall Street Journal.