O saudită, pentru prima oară pe vârful Everestului

Fotografie a vârfului Everest din munţii Himalaya
Fotografie a vârfului Everest din munţii Himalaya (Ed Jones / AFP / Getty Images)

O tânără saudită, Raha Muharraq, a reuşit sâmbătă ascensiunea pe Everest, cel mai înalt munte de pe planetă, o premieră pentru o cetăţeancă a Arabiei Saudite, unde sportul feminin este supus unor puternice restricţii.

'Raha a reuşit să urce până în vârful Everestului sâmbătă dimineaţă. Am fost apoi în contact cu ea. Raha şi-a exprimat bucuria, iar noi, familia, suntem foarte fericiţi pentru această reuşită, care nu este uşor de realizat. Acum este epuizată şi se odihneşte', a declarat pentru AFP tatăl ei, Hassan Muharraq.

Plecată în 3 aprilie din Jeddah, oraşul său natal din vestul regatului saudit, Raha 'a urmat mai multe antrenamente înainte de a ajunge în această dimineaţă, la 8h30, pe vârful Everestului', potrivit lui.

Această absolventă a Universităţii din Sharjah (Emiratele Arabe Unite) devine la 25 de ani prima saudită care reuşeşte ascensiunea celui mai înalt munte din lume, care atinge 8.848 m în Himalaya.

Dl Muharraq a afirmat că fiica lui şi-a realizat astfel 'obiectivul de a urca pe vârfurile a şapte munţi din lume' după ce a escaladat piscuri în Europa, Tanzania, la Polul Sud şi în Argentina.

'Visul ei era să-şi probeze capacitatea de a suporta dificultăţile cu hotărâre şi abnegaţie pentru că ea crede că omul se poate autodepăşi' indiferent de obstacole, a mai spus el.

Arabia Saudită, care aplică o versiune riguroasă a islamului şi care impune restricţii puternice activităţilor mixte ale bărbaţilor şi femeilor, tocmai a legalizat - condiţionat - practicarea sportului de către tinere în şcolile private, dar nu şi în cele publice.

Sub presiunea instanţelor sportive internaţionale, regatul saudit a trimis două sportive la Jocurile Olimpice de la Londra în vara anului 2012.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acceptat ca judokana şi alergătoarea saudite să ia parte la competiţii cu capul şi cu corpul acoperite, potrivit codului vestimentar islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură