Record mondial: Un japonez de 80 de ani a ajuns în vârful Everestului

(Paula Bronstein / Getty Images)

Un alpinist japonez de 80 de ani, amator de senzaţii tari de aproape un sfert de secol, a reuşit să cucerească Everestul, devenind astfel cea mai vârstnică persoană care ajunge pe cel mai înalt vârf din lume, anunţă un site internet şi un oficial nepalez.

'Sunt cel mai fericit om din lume. Nu m-am simţit aşa niciodată până acum. Dar nici nu am fost atât de obosit', a spus el presei japoneze, preluate de AFP. 'Le mulţumesc tuturor pentru susţinere', a adăugat temerarul.

Yuichiro Miura şi echipa sa au ajuns în vârf joi în zori (12h15 ora Japoniei). Bărbatul de 80 de ani a efectuat a treia escaladare a Everestului (8.848 m). El a vrut să restabilească recordul din Guinness Book: în 2003 a ajuns în Cartea Recordurilor după ce a urcat pe Everest la 70 de ani, în prima ascensiune pe muntele legendar. A fost depăşit însă de un alt japonez, Katsusuke Yanagisawa, în 2007, care a cucerit muntele la 71 de ani, şi de un nepalez, Min Bahadur Sherchan, în 2008, care a realizat aceeaşi perfomanţă la 76 de ani. Atunci Miura escalada a doua oară Everestul, dar nu avea 'decât' 75 de ani.

Yiuchiro Miura nu a aşteptat să ajungă la vârsta senectuţii ca să se vorbească de el. A fost pe prima pagină a ziarelor în 1970, fiind primul care a coborât pe schiuri de pe Everest, de la un punct situat la 8.000 m. Coborârea sa, frânată de o paraşută, a făcut obiectul unui film, intitulat 'Omul care a coborât de pe Everest pe schiuri' şi premiat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar. Nu este primul în familie care realizează astfel de performanţe: tatăl său, Keizo, a coborât pe schiuri de pe Mont Blanc la 99 de ani!

Aproape 4.000 de alpinişti au urcat pe Everest după Edmond Hillary şi Tenzing Norgay, primii care au ajuns în vârf, în 1953.