Regizorul român Cristian Mungiu vorbeşte despre finalurile sale de film preferate
Regizorul român Cristian Mungiu vorbeşte despre finalurile sale de film preferate, pentru publicaţia britanică Metro.
Catch-22 (1970)
Febra casetelor video a ajuns în România la sfârşitul anilor '80. Am fost atras de finaluri, mărturiseşte Mungiu. În Catch-22, un aviator (jucat de Alan Arkin) încearcă să scape de Al Doilea Război Mondial în Italia şi să se întoarcă în SUA. Totul este puţin absurd, iar filmul este şi despre absurditatea războiului în sine. În scena finală, pilotul sare de la o fereastră de spital, traversează parada organizată pentru el, umflă o barcă de supravieţuire, se aruncă în Marea Mediterană şi începe să vâslească spre casă.
The Firemen's Ball (Balul Pompierilor, 1967)
Am debutat în lumea filmului dorind să fac comedii şi, prin urmare, le-am apreciat, povesteşte Mungiu. Există o mulţime de momente minunate în filmul lui Milos Forman, despre o brigadă de pompieri care se pregăteşte pentru balul său anual, însă mi-au plăcut în special două dintre acestea: atunci când bătrânul a cărui casă arde este adus mai aproape de foc pentru se încălzi şi cel cu chipurile fetelor din concursul de frumuseţe.
Birdy (1984)
Nu mi-a plăcut în mod deosebit filmul, dar mi-a plăcut finalul, în care un bărbat afectat psihic se grăbeşte spre acoperişul unei clădiri înalte şi aparent sare.
The Life of Jesus (Viaţa lui Isus, 1997)
Acest film m-a izbit, povesteşte regizorul român. Are o mulţime de scene mute, dar cea care îmi place în mod special este aceea în care nimeni nu face nimic: personajele stau doar pe treptele unei clădiri şi privesc în stradă - nimeni nu are nimic de spus despre nimic.
Mircea (1989)
În România, am crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu - autor al unor filme patriotice, bombastice şi monumentale despre istoria noastră glorioasă. Mircea a fost un film biografic despre un mare domnitor muntean, pe care regimul comunist l-a sancţionat oficial. El trebuia să fie prezentat ca un zeu. La un moment dat, marele Mircea se află întins pe o masă, după o bătălie, în timp ce un tânăr veghează. Ca spectator, începi să te întrebi dacă Mircea a murit în cele din urmă. După un timp, copilul întreabă: 'Bunicule, eşti nemuritor?' Marele Mircea deschide ochii şi îi răspunde: 'De ce mă întrebi?'