Regina Marii Britanii a promis în Parlament că se va dedica şi în anii viitori poporului britanic

Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 85 de ani, îmbrăcată într-un costum  galben deschis, cu pălărie asortată, s-a adresat camerelor reunite ale  legislativului, într-o ceremonie marcată atât de splendoare, cât şi de  tonul relaxat pe care l-a adoptat pentru a trece în revistă cele şase  decenii petrecute pe tron, Londra, 20 martie 2012.
Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 85 de ani, îmbrăcată într-un costum galben deschis, cu pălărie asortată, s-a adresat camerelor reunite ale legislativului, într-o ceremonie marcată atât de splendoare, cât şi de tonul relaxat pe care l-a adoptat pentru a trece în revistă cele şase decenii petrecute pe tron, Londra, 20 martie 2012. (Ben Gurr - WPA Pool / Getty Images)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a marcat 60 de ani de la urcarea pe tron printr-un discurs rostit marţi în faţa camerelor reunite ale Parlamentului, în cursul căruia a evocat experienţa care vine cu vârsta şi a promis că se va dedica poporului britanic "în prezent şi în anii viitori".

Elisabeta a II-a, în vârstă de 85 de ani, îmbrăcată într-un costum galben deschis, cu pălărie asortată, s-a adresat camerelor reunite ale legislativului, într-o ceremonie marcată atât de splendoare, cât şi de tonul relaxat pe care l-a adoptat pentru a trece în revistă cele şase decenii petrecute pe tron, comentează DPA.

"Într-o perioadă atât de lungă, se poate observa că experienţa unei vârste venerabile poate fi un ghid important, dar nu o condiţie esenţială pentru succesul într-o funcţie publică", a spus ea.

"Deci, într-o epocă în care un ritm de viaţă obişnuit, demn, primeşte mai puţină atenţie decât a face ceva extraordinar, sunt mulţumită că sunt cel de al doilea suveran care sărbătoreşte Jubileul de Diamant", a adăugat ea. Primul monarh care a sărbătorit 60 de ani pe tron a fost regina Victoria, stră-străbunica sa.

Monarhul a amintit că a "avut plăcerea" de a lucra cu 12 premieri de când a urcat pe tron, în 1952, şi că a promulgat 3.500 de legi.

Elisabeta a II-a a insistat asupra susţinerii pe care a primit-o din partea familiei sale, în special a soţului ei, prinţul Philip, în vârstă de 90 de ani, pe care l-a descris drept un sprijin şi un ghid constant.

Regina a adăugat că apropierea sa de cele 54 de naţiuni din Commonwealth a învăţat-o că "cel mai important contact între naţiuni este, în general, contactul dintre popoarele lor". Commonwealth-ul a "îmflorit şi crescut" prin promovarea cu succes şi apărarea acestui contact", a precizat ea.

La discurs au asistat liderii partidelor politice, premierul, parlamentarii, miniştrii şi alţi foşti şi actuali înalţi oficiali. Ea a dezvelit un vitraliu comandat special de parlamentari pentru Jubileul de Diamant.

Fereastra, din 1.500 de bucăţi de sticlă colorată, a fost plătită personal de membrii celor două camere şi a fost proiectată de artistul britanic John Reyntiens.

Evenimentele care marchează 60 de domnie a reginei Elisabeta a II-a au început în februarie. Iar monarhul a început în martie un turneu cu această ocazie la Leicester.

Regina s-a mai adresat Parlamentului în 1977 şi în 2002, când a marcat Jubileele de Argint, respectiv de Aur.

De asemenea, ea deschide în fiecare an lucrările legislativului, în care prezintă agenda guvernului.