Britanicii se pregătesc să sărbătorească 60 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a (Julian Herbert / Getty Images)

Regatul Unit al Marii Britanii sărbătoreşte luni 60 de ani de când regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron şi şi-a început domnia caracterizată de simţul datoriei, hotărâre stoică şi credinţă nestrămutată.

Din momentul în care a fost chemată să preia tronul Marii Britanii, la vârsta de 25 de ani, regina Elisabeta a II-a a ştiut că aceasta va fi o misiune pentru întrega viaţă. "A stat dreaptă la birou, acceptându-şi destinul. Şi-a ascuns sentimentele", spunea secretara ei, la acea vreme.

Vestea că tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit în somn a ajuns la prinţesa Elisabeta în timp ce ea se afla în vacanţă în safari în Kenya, în noaptea de 6 februarie 1952.

Pentru Elisabeta, importanţa misiunii sale a fost clară. "Mă rog ca Dumnezeu să mă întărească pentru a mă achita onorabil de această misiune ce mi s-a dat atât de devreme în viaţă", spunea ea.

60 de ani mai târziu, analiştii sunt de acord că Elisabeta şi-a început domnia aşa cum o va continua - cu un puternic simţ al datoriei, cu o hotărâre stoică şi credinţă nestrămutată.

În prezent, Elisabeta este monarhul cu cea mai îndelungată domnie, după regina Victoria, stră-străbunică, care a domnit mai bine de 63 de ani, şi ar putea depăşi acest record.

Părând a fi în formă, regina - care are patru copii şi este soţia prinţului Philip de 64 de ani - nu dă semne de oboseală.

Regina a văzut trecând zeci de premieri şi a traversat colapsul Imperiului britanic, Războiul Rece, prima aselenizare, formarea Uniunii Europene şi căderea Zidului Berlinului.

"Nu există nimeni în ţară mai familiar pentru noi decât este ea. Dar nu prea ştim cum este cu adevărat. Asta înseamnă că suntem liberi să-i acordăm diverse caracteristici pe care ne-am dori să le aibă", spune jurnalistul Alexander Chancellor. Daily Telegraph a numit-o la un moment dat "superstar".

"Comportamentul ei, de la momentele de criză naţională până la momente în care primeşte un buchet de flori de la un copil, este mereu impecabil", scrie ziarul.

Dacă moartea bruscă a iubitului ei tată a modelat-o pe Elisabeta, la fel a făcut şi experienţa celui de Al Doilea Război Mondial.

Ca tânără prinţesă, Elisabeta şi sora ei mai mică, Margaret, au petrecut anii războiului la castelul Windsor, unde se refugiau în pivniţe în timp ce bombardierele Luftwaffe provocau haos deasupra lor, aminteşte biografiul regal Jennie Bond. Elisabeta, doritoare să-şi joace rolul în efortul de război, şi-a convins părinţii să-i permită să se alăture Serviciilor teritoriale auxiliare, ceea ce a şi făcut în aprilie 1945, servind drept mecanic şi şofer pe maşini militare.

În noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit, într-o nuntă de vis la Westminster Abbey, cu vărul ei îndepărtat, prinţul Philip al Greciei, pe care îl întâlnise cu zece ani mai devreme la ceremonia de încoronare a tatălui ei.

Ducele de Edinburgh a fost mereu, în pofida "turbulenţelor" inevitabile înregistrate de-a lungul mariajului, un punct de sprijin pentru regină. Această susţinere a fost necesară mai mult decât oricând la sfârşitul anilor '80, când monarhia a intrat într-o serie de scandaluri şi crize ce au culminat cu divorţul a trei dintre cei patru copii ai reginei.

În 1992, când monitorizarea obsesivă a casei regale atinsese apogeul şi s-a anunţat separarea prinţului Charles de prinţesa Diana, regina a spus că acel an va rămâne în istorie drept "Annus Horribilis". Ce era mai rău urma să vină odată cu moartea Dianei în 1997 şi criticile la adresa reginei, văzută atunci de 72% dintre britanici ca pierzând contactul, pentru că nu s-a alăturat jelaniei publice pentru Diana.

Anii de scandaluri şi controverse pe tema relaţiei dintre Charles şi Camilla Parker Bowles s-au încheiat şi ei când el s-a căsătorit în cele din urmă cu amanta sa, în 2005. Mariajul a marcat revenirea lentă la timpuri mai bune, iar punctul culminant a fost nunta prinţului William cu Kate Middleton în aprilie 2011.

"Lucrul bun legat de regină este că nu s-a schimbat deloc", spune un comentator, precizând că asta explică susţinerea continuă, de circa 70%, acordată de britanici monarhiei. În opinia sa, regina i-a făcut pe britanici să se simtă în siguranţă şi chiar şi cei care se opun monarhiei "nu pot găsi nimic să-i reproşeze cu adevărat reginei".

"Cât timp va mai trăi, vom fi feriţi de crizele constituţionale, ce vor apărea la un moment dat. Fie ca ea să domnească vreme îndelungată!", conchide comentatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe