Referendumul – un rezultat al crizei de idei
alte articole
Comuniştii protestează. Alianţa tace. Va fi sau nu organizat un referendum în R. Moldova?
Deja a cincea oară şedinţa Alianţei a fost amânată. Şi astfel ne aflăm în situaţia când cei de sus nu vor, iar cei de jos nu pot. Este o situaţie neclară, care a stârnit reacţii aprinse atât în rândul analiştilor politici, cât şi pe diverse bloguri.
Astfel pe blogul Vox Publika, Octavian Racu scrie că ideea privind organizarea unui referendum vine ca o manifestare a lipsei unei strategii clare a partidelor din AIE în vederea depăşirii crizei politice. În procesul de alegere a preşedintelui s-au comis prea multe gafe, iar noua iniţiativă ar permite luarea unui răgaz, pentru identificarea noilor căi de ieşire din impas.
Bogdan Ţârdan consideră că liderii AIE au fericit poporul cu o nouă iniţiativă, ce sfidează absurdul. Astfel, acesta scrie că AIE a anulat procedura de alegere a şefului statului, repudiind din start perspectiva dialogului politic. Respingând candidaturile lui Oazu Nantoi, Leonid Tălmaci şi Zinaida Greceanîi, Alianţa a umilit societatea civilă şi elita politică. Mai mult, Coaliţia nici n-a propus propria candidatură, dând dovadă de lipsă de discernământ şi respect faţă de Lege şi Popor.
Potrivit altei opinii, ceea ce se întâmplă în prezent pe scena politică nu este altceva decât o dureroasă agonie a actualilor guvernanţi, care, pentru a se mai menţine câteva luni la putere, sunt în stare să inventeze orice tertipuri şi să ni le bage nouă cu forţa.
Şi analistul politic Oazu Nantoi, nu are o opinie pozitivă cu privire la situaţia politică creată. În acest sens acesta a declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană a privatizat, a uzurpat dreptul de identificare a candidaturii pentru funcţia de preşedinte şi procesul de alegere a acestuia. Iar dacă nu va fi ales şeful statului, AIE va ajunge la cimitirul politic.
Totodată, Oazu Nantoi este de părere că liderii AIE au renunţat deja la referendum, dar încă nu declară deschis acest lucru: “Nu mă aştept la nimic pozitiv. Dar sper că AIE îşi va da seama că e în pragul morţii politice şi va purcede la alegerea preşedintelui.”.
Nantoi: ”Noi cu toţii ne vom face de ruşine, europenii au investit nişte speranţe în noi. Demonstrăm iar că statutul de statalitate al R.Moldova nu are conţinut. Noi prea mult vorbim despre lideri. Acei politicieni care vor torpila alegerile, anume ei vor aduce comuniştii la guvernare. Dacă AIE nu va fi în stare împreună cu grupul Dodon să aleagă preşedintele, toate partidele vor pierde.”
Deşi doreşte ca partidele din Alianţă să rămână la guvernare, analistul se declară îngrijorat de modul în care s-a căutat candidatul pentru preşedinţie. “Eu doresc, în calitate de cetăţean, ca Alianţa să-şi continue guvernarea şi văd o singură soluţie, alegerea şefului statului. Şi aici e nevoie de o decizie politică. Dar mă îngrijorează foarte mult că Alianţa sau liderii AIE au monopolizat dreptul de a căuta acel candidat la funcţia de preşedinte, au privatizat acest drept, l-au uzurpat chiar şi nu doresc deschiderea acestui proces”
Mai mult, Nantoi avertizează: ”Ne vom face de ruşine, europenii au investit nişte speranţe în noi. Demonstrăm iar că statutul de statalitate al R. Moldova nu are conţinut. Noi vorbim prea mult despre lideri. Acei politicieni vor torpila alegerile, vor aduce comuniştii la guvernare. Dacă AIE nu va fi în stare împreună cu grupul Dodon să aleagă preşedintele, toate partidele vor pierde.”
Chiar opinia mai multor analişti politici este că unica soluţie de ieşire din criza politică este alegerea preşedintelui.
În acest context, analistul Anatol Ţăranu a subliniat că “trebuie de ales preşedintele, altă cale nu există. Dar pentru aceasta trebuie doar un chiţibuş, să fie găsită persoana care ar corespunde principiilor şi valorilor liderilor AIE. Dar la fiecare dintre ei, principiile şi valorile sunt diferite. E important că această candidatură să fie identificată într-un timp record. Iar ceea ce fac comuniştii e o chestie foarte periculoasă. Mă tem că dacă se începe un alt val, R. Moldova va avea foarte mult de suferit.”.
Precizăm că liderii AIE nu au convenit asupra unei soluţii. Şi această tergiversare ar putea să le devină pentru fatală. Iar tot ce aşteaptă oamenii este doar o explicaţie simplă: ce au de gând să facă? Căci cel mai mult va avea de suferit societatea. Iar cea mai mare pierdere ce o paşte pe R. Moldova este că va fi compromisă reforma democratică.