Rectorul Universităţii Bucureşti a primit un premiu de 750.000 de euro!
alte articole
Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a primit Marele Premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, pentru susţinerea francofoniei în Europa Centrală şi Orientală prin înfiinţarea Centrului Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA).
Acest proiect este elaborat cu sprijinul Alianţei Franceze în România. Premiul a fost înmânat rectorului Universităţii din Bucureşti de către Helene Carrère d’Encausse, Secretar Perpetuu al Academiei Franceze, Preşedintele Institutului Franţei. De altfel, Helene Carrère d’Encausse a anunţat oficial atribuirea Premiului Louis D. Universităţii din Bucureşti, cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa în data de 15 mai 2012.
Cu ocazia deplasării la Paris pentru primirea Marelui Premiu Cultural Louis D. la Institutul Francez, delegaţia română condusă de Mircea Dumitru s-a întâlnit cu Patrick Gerard, rectorul Academiei din Paris, cu Patrice Bourdelais, directorul Institutului de Ştiinţe Umaniste şi Sociale al CNRS, cu Jean-Louis Mucchielli, director general al Învăţământului Superior şi al Inserţiei Profesionale, cu preşedintele Universităţii Paris-Dauphine, preşedintele Universităţii Paris I şi preşedintele Şcolii Practice de Înalte Studii.
Obiectivul acestor întâlniri a fost definirea liniilor parteneriatului ştiinţific franco-român pentru crearea noului centru de cercetare francofon în ştiinţe umaniste şi sociale care va fi creat în urma acordării premiului Louis D.
Premiul cultural al Fundaţiei Louis D. are drept obiectiv să favorizeze şi să promoveze cauza culturii şi a limbii franceze la nivel mondial. Printre laureaţii Premiului cultural se numără: Universitatea Saint-Joseph din Beyrouth (2002), Federaţia Internaţională a Profesorilor de franceză (2004), Alianţa Franceză din Polonia (2006), Universitatea Franceză din Egipt (2008), Biblioteca Sans Frontières (2010).
Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Ştiinţe Sociale (CeReFREA) are drept obiectiv principal întărirea vizibilităţii cercetării în limba franceză, în ştiinţele sociale, din Europa Centrală şi Orientală. Acest proiect se va sprijini pe cooperarea excelentă dintre partenerii internaţionali, ceea ce va conduce la crearea unei reţele de cercetători şi va face din Bucureşti un pol veritabil specializat şi o platformă de schimburi academice. Susţinut de Ambasada Franţei în România, acest proiect este un instrument esenţial în menţinerea limbii franceze şi a valorilor sale de excelenţă.
CeReFREA va avea sediul în Vila Noel, care găzduieşte în prezent Departamentul de Cooperare al Ambasadei Franţei în România. Acesta va deveni locul de întâlnire pentru cercetători şi va fi amenajat astfel încât să poată găzdui întreaga comunitate ştiinţifică din ştiinţele sociale, în cadrul evenimentelor, seminariilor şi simpozioanelor special organizate. Anual, aproximativ 200 de profesori, doctoranzi, postdoctoranzi şi cercetători vor fi implicaţi în astfel de activităţi ştiinţifice.