Rechinii sălbatici de pe coasta Braziliei au fost testaţi pozitiv pentru cocaină, afirmă oamenii de ştiinţă

Cercetătorii au găsit cocaină în rechinii cu botul ascuţit din Brazilia.   (Getty Images)
Redacţia
26.07.2024

Rechinii sălbatici de pe coasta Braziliei au fost testaţi pozitiv pentru cocaină, conform unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă brazilieni. Potrivit The Guardian, această cercetare recentă evidenţiază modul în care consumul ilegal de droguri de către oameni dăunează vieţii marine.

Studiul, intitulat "Cocaine Shark" (Rechinul cocaină), publicat în revista Science of the Total Environment, a implicat disecţia cadavrelor a 13 rechini cu botul ascuţit (Rhizoprionodon lalandii), prinşi în plasele pescarilor de pe o plajă din Rio de Janeiro. Toţi cei 13 rechini au fost testaţi pozitiv pentru cocaină.

Studii anterioare au descoperit cocaină în apa de râu, de mare şi de canalizare, iar urme ale drogului au fost găsite şi în alte creaturi marine, cum ar fi creveţii. Un alt studiu recent a arătat că nivelurile ridicate de reziduuri de cocaină provocau „efecte toxicologice grave” la animale precum midii brune, stridii şi anghile din Golful Santos, în statul brazilian Sao Paulo.

Cu toate acestea, concentraţia găsită la rechinii din Rio era de 100 de ori mai mare decât cea găsită la alte animale marine, au declarat cercetătorii.

Cum a ajuns cocaina în rechini rămâne un mister. Există câteva posibilităţi: una este ca drogul să fi căzut în mare în timpul transbordării sau să fi fost aruncat în mare de contrabandişti care încercau să se sustragă autorităţilor. Brazilia nu produce cantităţi mari de cocaină, dar este un exportator important, bandele de stradă puternice, cum ar fi Primul Comandament al Capitalei (PCC), trimiţând tone de droguri în containere spre Europa. O altă explicaţie posibilă este aceea că drogul a ajuns în mare prin deversări de ape uzate - şi de acolo a trecut în rechini.

„Indiferent de provenienţa drogului - care încă nu poate fi stabilită - rezultatele arată că cocaina este comercializată şi transportată pe scară largă în Brazilia”, a declarat coordonatorul studiului, Enrico Mendes Saggioro, de la Institutul Oswaldo Cruz.

Potrivit acestuia, "cocaina are un timp de înjumătăţire scăzut în mediu, astfel încât, pentru noi, să o găsim într-un animal ca acesta, înseamnă că o mulţime de droguri intră în biotă”, a menţionat el.

„În alte studii, găsisem deja cocaină în râurile care se varsă în mare în largul Rio, dar a fost o surpriză să o găsim în rechini - şi la un nivel atât de ridicat”, a adăugat Saggioro.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că rechinul cu botul ascuţit face parte din dieta braziliană, ceea ce ridică posibilitatea ca reziduurile de cocaină să poată trece de la peşte la om.

„Nu cunoaştem nivelul impactului pe care l-ar putea avea asupra oamenilor, care va trebui să fie în centrul studiilor viitoare. Dar, în orice caz, aceasta serveşte drept avertisment”, a concluzionat cercetătorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor