Rebelii libieni acuzati de torturarea prizonierilor

Sustinatorii guvernului interimar libian acuzati de torturarea prizonierilor
Soldati ai Consiliului National Tranzitional libian captureaza un presupus luptator (centru) loial fostului lider libian Moammer Gaddafi. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
17.10.2011

Dupa ce sustinatorii guvernului interimar libian au ocupat o mare parte a tarii in luna septembrie, un grup proeminent pentru drepturile omului a publicat un nou raport critic in care acuza fortele revolutionare de torturarea si abuzarea prizonierilor.

Amnesty International, in raportul sau publicat saptamana trecuta, a declarat ca armata revolutionara libiana “gazduieste” peste 2.500 de detinuti arestati la sfarsitului lunii august in inchisori improvizate in vestul Libiei. Garzile de la aceste centre lovesc, tortureaza si trateaza prost soldatii suspectati a fi loiali fostului lider libian Moammer Gaddafi.

In unele cazuri exista dovezi ca gardienii au batut si torturat prizonieri pentru a extrage marturii de la acestia, a declarat grupul pentru drepturile omului cu sediul in Londra.

“Fara o actiune ferma si imediata, unele tipare ale trecutului ar putea fi repetate”, a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, expert al Amnesty International pe problemele regiunii, adaugand ca arestarile arbitrare si torturile erau caracteristice domniei de 42 de ani a lui Gaddafi.

“Daca ei [membrii Consiliului National Tranzitional (CNT)] nu se rup acum de trecut, vor trimite un mesaj efectiv ca tratarea detinutilor in acest mod va fi tolerata in noua Libie”, a declarat Sahraoui.

CNT, care este recunoscut in mare parte drept conducator legitim al Libiei, a declarat ca va inversa politicile si practicile aplicate sub statul politienesc al lui Gaddafi. Desi fostul lider libian a fost alungat de la putere si este fugar, totusi inca nu exista un guvern central puternic care sa monitorizeze actiunile diferitelor militii din Libia care lupta impotriva trupelor lui Gaddafi ce inca opun rezistenta.

Amnesty International a declarat ca prizonierii au fost aproape intotdeauna retinuti fara ordine legale si fara implicarea procurorilor. Grupul a adaugat ca pana acum nu au inceput procesele militantilor suspectati a fi loiali lui Gaddafi.

Cand a intervievat aproximativ 300 de prizonieri in lunile august si septembrie, Amnesty a declarat ca nici unuia dintre ei nu i s-a prezentat un mandat de arestare si ca acestia au fost in esenta rapiti din locuintele lor de catre luptatori anti-Gaddafi.

In ultimele cateva saptamani, luptatorii CNT si-au croit drum prin lupta, lent dar sigur, catre orasele Sirte si Bani Walid, doua dintre ultimele orase controlate de Gaddafi. Luptatorii CNT au ocupat deja puncte cheie in ambele orase.

Nesiguranta regionala

La o scara mai mare, raportul Amnesty International nu descrie o imagine placuta asupra regiunii ca un intreg dupa revoltele populare ale Primaverii Arabe, care au alungat de la putere lideri care au condus o perioada indelungata.

In Egipt, unde armata a preluat controlul, grupurile pentru drepturile omului au criticat detentiile arbitrare, procesele ilegale cu usile inchise si suprimarea violenta a protestelor, incluzand uciderea a 25 de manifestanti crestini copti in urma cu cateva zile.

Conform unui raport recent al Human Rights Watch, cel putin 12.000 de persoane au fost judecate de cand presedintele egiptean Hosni Mubarak a fost alungat de la putere in luna februarie, numarul de procese fiind mai mare decat toate procesele desfasurate in timpul conducerii sale de 30 de ani.

Manifestantii din Siria sunt atacati constant de la inceperea valurilor continue de tulburari cu 7 luni in urma. Unii analisti au speculat ca, tinand cont de dezertarile recente din armata, natiunea tulburata se indreapta catre un razboi civil deoarece regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad a respins orice presiune din partea puterilor Vestice.

In Yemen, presedintele Ali Abdullah Saleh a facut declaratii contradictorii referitoare la: daca va demisiona sau nu si daca va transfera sau nu puterea, dupa luni de proteste si conflicte armate intre fortele de securitate si militiile tribale, care au aruncat si aceasta tara pe marginea unui razboi civil. Militantii Al-Qaeda au lansat de asemenea atacuri asupra unor orase cheie din partea sudica a tarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor