Realegerea lui Voronin - semn că PCRM e tributar nostalgiilor de tip sovietic
alte articole
Realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova este o dovadă a faptului că această formaţiune politică rămâne tributară nostalgiilor de tip sovietic, consideră analiştii politici din Republica Moldova.
”PCRM a rămas ceea ce a fost şi până la acest congres: un mutant politic rusofil, antinaţional, antieuropean, ireformabil, metaforic vorbind, o bubă a sistemului politic”, afirmă analistul Constantin Tănase.
În acelaşi timp, în opinia sa, dezertările comuniştilor din partid nu sunt un semn îmbucurător pentru viaţa politică de la Chişinău, atâta vreme cât ei se reorientează către formaţiuni ale coaliţiei de guvernare. ”Cei care pleacă din PCRM creează probleme nu PCRM-ului, ci partidelor din Alianţă, fiindcă ei nu se dizolvă, nu dispar, ci se apropie de partidele din Alianţă, fapt ce poate produce 'o peceremizare' a segmentului de centru-dreapta al eşichierului politic”.
”Vladimir Voronin a ales să rămână pe linia sa tradiţională şi să nu surprindă pe nimeni. Din discursul său nu puteau să lipsească acuzaţiile împotriva României, afirmaţia că R. Moldova este condusă de la Bucureşti, fluturarea pericolului unionismului”, consideră editorialistul cotidianului Timpul, George Damian.
Referindu-se la plecările din PCRM, analistul consideră că ”Vladimir Voronin are mari dificultăţi în a menţine unitatea partidului, de aceea preferă trădările controlate. Fiecare 'trădare' din rândurile comuniştilor le este de folos acestora - pe termen scurt sau lung”.
Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova, a fost reales, sâmbătă, lider al PCRM în cadrul Congresului partidului.
În discursul său de două ore, ţinut în limba rusă, el a condamnat apropierea guvernanţilor de la Chişinău de România şi a declarat că actualii guvernanţi lucrează pentru unirea celor două ţări, în anul 2018, la aniversarea celor 100 de ani de la revenirea Basarabiei la Regatul României.
În ajunul Congresului, trei deputaţi ai comuniştilor au demisionat din partid, anunţând că vor active ca parlamentari independenţi.