Reactivele chimice au fost excluse din laboratoarele şcolilor din ţară

Tatiana Chiriac
27.03.2012

45 de tone de reactive chimice au fost excluse din laboratoarele şcolilor din municipiile Chişinău şi Bălţi şi din 20 de raioane ale ţarii. Proiectul a fost lansat, anul trecut, de Ministerul Mediului şi va dura până la sfârşitul lunii august 2012, perioadă în care vor mai fi colectate şi eliminate substanţe chimice din instituţiile de învăţământ din alte 12 raioane.

Potrivit lui Valentin Pleşca, manager al proiectelor în domeniul gestionării durabile a poluanţilor organici persistenţi (POP) în R. Moldova, în total, în jur de 65-70 de tone de substanţe învechite şi inutilizabile ce se află în laboratoarele de chimie, în mare parte care nu mai funcţionează, dar care rămân în continuare un pericol pentru elevi şi pentru mediu, urmează să fie retrase din şcoli, informează moldpres.

Substanţele respective vor fi colectate şi transportate peste hotare pentru a fi distruse în instalaţii speciale de incinerare, în condiţii de securitate, de către o companie germană, care a fost desemnată în acest scop prin tender. Până în prezent, au fost colectate 45 tone de reactive şi ambalaj din 596 de instituţii de învăţământ din municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi din raioanele Ialoveni, Dubăsari, Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia, Hînceşti, Orhei, Edineţ, Soroca, Rîşcani, Floreşti, Străşeni, Făleşti, Călăraşi, Anenii Noi, Şoldăneşti, Rezina, Glodeni şi Criuleni.

După finalizarea proiectului, se prevede eliminarea substanţelor chimice cu termen de valabilitate expirat şi din laboratoarele similare din universităţi şi din instituţii ştiinţifice de profil.

Cheltuielile pentru realizarea proiectului, în sumă de 3 milioane de lei (circa 190 mii de euro), sunt suportate de Fondul Ecologic Naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor