Reacţii la ordonanţa care modifică Legea audiovizualului. Legea este neconstituţională conform UAPR
alte articole
Agenţiile de publicitate din România sunt revoltate de noua modificare a Legii audiovizualului şi acuză Guvernul Ponta că nu a discutat cu ele înainte de a face modificările. Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) a precizat marţi că legea este neconstituţională.
Preşedintele Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România, Radu Florescu, îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă şi precizează că aceasta a trecut "într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi".
Conform UAPR, au existat obiecţiilor anterioare cu privire la adoptarea acestor modificări, iar, în repetate rânduri, aceasta şi-a exprimat disponibilităţii de a participa activ la dialog şi consultări pe marginea modificării Legii audiovizualului, însă nu avut loc nici o discuţie, cu nici una dintre părţile relevante.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat că guvernul a modificat legislaţia audiovizualului stabilind, printre altele, că preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor care doresc spaţii publicitare să fie confirmate în mod obligatoriu şi în prealabil cu radiodifuzorii, iar sumele aferente vor fi plătite direct de către beneficiarul publicităţii către radiodifuzor.
Andrei Zaharescu a arătat că ordonanţa vizează "combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane" de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale, însă conform UAPR, legea este neconstituţională şi creează un precedent periculos pentru comunitatea de afaceri, în condiţiile în care o lege este schimbată peste noapte, fără discuţie, dezbătare sau avertizare prealabilă.