Reacţii în presa străină la deciziile Curţii Constituţionale

Hotărârea Curţii Constituţionale de validare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost dezbătută pe larg în presa internaţională, interesată de evenimentele de pe scena politică din România, după acuzaţiile de lovitură de stat aduse actualei puteri.
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)
Cristina Boiangiu
10.07.2012

Hotărârea Curţii Constituţionale de validare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost dezbătută pe larg în presa internaţională, interesată de evenimentele de pe scena politică din România, după acuzaţiile de lovitură de stat aduse actualei puteri.

Evenimentul care a atras ieri atenţia jurnaliştilor străini a fost numirea lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte interimar, după ce magistraţii au validat suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

AFP a prezentat o cronologie a evenimentelor de pe scena politică de la Bucureşti şi a relatat despre organizarea unui referendum pe 29 iulie la care poporul va decide dacă Băsescu va rămâne în funcţia de preşedinte al statului sau va fi demis. Jurnaliştii francezi relatează despre faptul că judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se pronunţe marţi în legătură cu revocarea Avocatului Poporului şi cu legea care schimbă condiţiile de validare a referendumului. Este vorba despre faptul că preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii celor prezenţi la referendum şi nu a celor înscrişi la listele electorale, aşa cum era până în prezent.

În presa franceză, ştirea despre Curtea Constituţională mai apare în ziare cum ar fi Liberation, Le Parisien, Le Monde, L'Express, Le Nouvel Observateur, şi la posturi de televiziune ca France 24, Euronews sau TV5.

Ponta, citat de Wall Street Journal

Informaţii despre situaţia politică din România apar şi în cotidianul Wall Street Journal unde este citat premierul Victor Ponta, care spune că deciziile Curţii Constituţionale dovedesc faptul că au fost respectate legile şi nu au fost încălcate regulile democratice.

Agenţia Reuters a scos în evidenţă temerile pe care le au mai mulţi oameni politici importanţi din Europa faţă de situaţia din România şi de faptul că principiile democraţiei ar putea fi încălcate. Conflictele dintre liferii politici au fost o diversiune nedorită pentru liderii europeni care se luptă cu criza financiară. Aceştia se plâng că UE nu are instrumente adecvate pentru a împiedica statele să regreseze în privinţa democraţiei, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Ştirea despre România a ajuns şi la Australian Associated Press (AAP), agenţia de presă naţională din Australia, care insistă asupra faptului că judecătorii au discutat timp de mai multe ore, în cursul zilei de luni, înainte de a lua o decizie în privinţa constituţionalităţii deciziilor adoptate de Parlament săptămâna trecută.

BBC a atras atenţia asupra faptului că procesul de luare de decizii din România a fost stagnat din cauza conflictului dintre preşedinte şi premier, iar Associated Press a prezentat decizia Curţii Constituţionale, citându-l pe Victor Ponta, care îşi exprimă speranţa că românii vor vota împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia Curţii Constituţionale a mai fost preluată de Bloomberg şi de agenţia olandeză ANP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor