Războiul lui Putin trimite economia rusă înapoi în 2018 într-un singur trimestru [Bloomberg]

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Invazia preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a dat economia Rusiei înapoi cu patru ani în primul trimestru complet de după atac, punând-o pe calea uneia dintre cele mai lungi încetiniri înregistrate, chiar dacă mai puţin brusc decât au fost temerile iniţiale.

Într-o evaluare sumbră a efectelor războiului pentru Rusia, economia sa, care prindea viteză la începutul anului 2022, a fost lovită de o contracţie în al doilea trimestru. Datele de vineri au arătat că produsul intern brut al Rusiei s-a contractat pentru prima dată în mai mult de un an, dar s-a descurcat mai bine decât se preconiza, scăzând cu 4%.

Având în vedere producţia pierdută, PIB-ul este acum aproximativ echivalent cu dimensiunea sa din 2018, relatează Yahoo News, citând o analiză Bloomberg Economics.

„Economia va pierde patru ani de creştere, revenind la dimensiunea sa din 2018 în trimestrul al doilea. Ne aşteptăm ca această contracţie să încetinească până în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată ce va susţine cererea. Cu toate acestea, economia va mai pierde încă 2% în 2023, deoarece interdicţia energetică europeană va deprima exporturile”, a precizat economistul rus Alexander Isakov.

Sancţiunile internaţionale impuse de Occident ca răspuns la invazie au perturbat comerţul şi au paralizat o serie de industrii precum cea a producţiei de automobile, în timp ce cheltuielile de consum s-au blocat. Deşi declinul economiei ruseşti de până acum nu este atât de abrupt precum s-a anticipat la început, Banca Centrală a Rusiei estimează că prăbuşirea se va înrăutăţi în trimestrele următoare, atingând punctul cel mai scăzut în prima jumătate a anului viitor.

„Economia se va îndrepta spre un nou echilibru pe termen lung”, a declarat viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexei Zabotkin, în cadrul unui briefing la Moscova. „Pe măsură ce economia va trece printr-o restructurare, creşterea sa va fi reluată”.

Banca Rusiei a acţionat pentru a limita tulburările de pe pieţe şi privind rubla prin controale de capital şi creşteri abrupte ale ratelor dobânzilor. S-a revenit la un calm suficient pentru a anula multe dintre aceste măsuri.

Stimulentele fiscale şi rundele repetate de relaxare monetară din ultimele luni au început, de asemenea, să îşi facă efectul, atenuând impactul sancţiunilor internaţionale. Extracţia de petrol şi-a revenit, iar cheltuielile gospodăriilor au dat semne de stabilizare.

„Criza se deplasează pe o traiectorie foarte lină”, a declarat Evgeny Suvorov, economist principal pentru Rusia la CentroCredit Bank.

Vineri, Banca Centrală a Rusiei a publicat un proiect al perspectivelor sale de politică pentru următorii trei ani, estimând că economia va avea nevoie de până în 2025 pentru a reveni la rata sa potenţială de creştere de 1,5%-2,5%. Proiecţiile băncii pentru perioada 2022-2024 au rămas neschimbate, cu o prognoză de scădere a PIB-ului de 4%-6% şi de 1%-4% în acest an şi, respectiv, anul viitor.

Raportul a inclus, de asemenea, un aşa-numit scenariu de risc în care condiţiile economice globale se deteriorează şi mai mult, iar exporturile ruseşti sunt supuse unor sancţiuni suplimentare. Dacă se întâmplă acest lucru, prăbuşirea economică a Rusiei anul viitor ar putea fi mai profundă decât în timpul crizei financiare mondiale din 2009, iar creşterea economică ar putea fi reluată abia în 2025.

Răspunsul autorităţilor de până acum a asigurat o aterizare mai uşoară pentru o economie în privinţa căreia, la un moment dat, analiştii se aşteptau la o contracţie de 10% în al doilea trimestru. Economiştii de la bănci precum JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup Inc. şi-au îmbunătăţit de atunci perspectivele şi văd acum o scădere a producţiei de până la 3,5% pentru întregul an.

Chiar şi aşa, Banca Rusiei preconizează că PIB-ul va scădea cu 7% în acest trimestru şi poate chiar mai mult în ultimele trei luni ale anului.

Blocajul privind livrările de energie către Europa ridică noi riscuri pentru economie. Scăderile lunare ale producţiei de petrol vor începe încă din luna august, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care preconizează că producţia de ţiţei a Rusiei va scădea cu aproximativ 20% până la începutul anului viitor.

„Prăbuşirea din 2022 va fi mai puţin profundă decât se aştepta în aprilie”, a declarat Banca Centrală a Rusiei într-un raport privind politica monetară din această lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie