Război diplomatic între Statele Unite şi Israel din cauza eforturilor de pace depuse de Kerry

Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)

Oficialii de la Casa Albă s-au aprins, luni, din cauza unui val de critici lansate din Israel faţă de ultimele eforturi ale secretarului american de Stat, John Kerry, de a securiza un armistiţiu între Israel şi Hamas.

Presa israeliană a publicat o serie largă de critici aduse la adresa lui Kerry în ultimele zile din cauza încercărilor de a aduce Qatar-ul şi Turcia – două ţări văzute de Israel drept susţinătoare ferme ale organizaţiei Hamas - în cadrul negocierilor de pace.

”Secretarul american de Stat, John Kerry, a ruinat totul”, susţine mass media israeliană.

Răspunsul Casei Albe la acuzele oficialilor israelieni conţine un limbaj neobişnuit de dur. Criticile aduse lui Kerry ar putea ameninţa relaţiile dintre Statele Unite şi Israel, potrivit oficialilor americani, care spun că atacurile personale asupra lui Kerry au depăşit linia, devenind personale.

Diplomatul american a fost acuzat că a abandonat unele dintre principalele cereri cheie ale Israelului în timpul negocierilor.

Chiar oficialii seniori israelieni au descris propunerea pusă pe masa negocierilor de Kerry drept un "atac terorist strategic".