RATB şi RADET intenţionează să trimită în şomaj 6.500 de angajaţi

Liderii PSD şi PNL poartă discuţii cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei despre intenţia de a face restructurări la Regia Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi Regia Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), informează b365.ro. Astfel, ar putea fi trimişi în şomaj 6.500 de angajaţi.
Tineri îndrăgostiţi aşteptând tramvaiul pe bulevardul Timişoara din Bucureşti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Ana Petrescu
10.09.2012

Liderii PSD şi PNL poartă discuţii cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei despre intenţia de a face restructurări la Regia Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi Regia Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), informează b365.ro. Astfel, ar putea fi trimişi în şomaj 6.500 de angajaţi.

În ceea ce priveşte RATB se are în vedere o concediere masivă, nu numai la nivelul conducerii, ci şi în zona de exploatare şi reparaţii. Din totalul de aproximativ 11.000 de salariaţi care lucrează la RATB urmează să fie concediaţi 4.500 de angajaţi.

"RATB, în calitate de angajator, nu are nicio politică privind personalul, face angajări nejustificate, pe criterii politice. Posturile sunt supraaglomerate. S-au dublat, şi chiar triplat, posturile de şefi de serviciu, de directori adjuncţi", relevă un raport semnat de liderii de sindicat ai angajaţilor Regiei, care ameninţă cu proteste.

În vreme ce reprezentanţii Regiei spun că restructurările se fac din cauza lipsei de profit a RATB, Cristinel Deaconescu, consilier general al Municipiului Bucureşti şi membru în Comisia de Transport, susţine că în 2011 RATB a avut profit.

Salariaţii Regiei care vor intra în şomaj vor primi, în funcţie de vechime, între cinci şi 13 salarii compensatorii. Astfel rezultă că la un salariu mediu de 2.500 lei, RATB va plăti între 56,25 milioane lei şi 146,25 milioane lei pentru salariile compensatorii, pentru cei 4.500 de persoane ce vor fi trimise în şomaj.

Cât despre RADET s-ar putea da între opt şi 40 de salarii compensatorii şi acţiuni la companie pentru cei care rămân. Dintr-un total de circa 4.300 de angajaţi, 2300 vor fi disponibilizaţi. Salariul mediu este de 1.870 de lei, iar fiecare om concediat care are vechime va primi între 14.960 lei, echivalentul a 3.200 euro, şi 74.800 lei, asta însemnând în jur de 16.200 euro. Prin urmare, RADET va da pentru salarii compesatorii o sumă ce se încadrează între 34,4 milioane lei şi 172 milioane lei.

Totodată, la ultima reuniune a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), viceprimarul Marcel Nicolaescu a recunoscut, fără intenţie, că PNL şi PSD şi-au împărţit regiile şi că "RADET este subordonat PNL".

Sindicatele RADET şi-au dat acceptul pentru planul de restructurare, acum căutându-se investitori. În ceea ce priveşte RATB, angajaţii Regiei, adică şoferii şi vatmanii, au precizat că, în semn de protest, nu vor mai merge pe traseu, în cazul în care concedierile vor fi făcute "pe criterii politice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor