Răspunsul ministrului Justiţiei privind absenţa României de la conferinţa de la Talinn (Video)

La sfârşitul lunii august am încercat să aflăm dacă Ministrul Cazanciuc sau un alt reprezentant al Ministerului Justiţiei a participat la conferinţa de la Tallinn, în cadrul căreia miniştrii de Justiţie din opt state aparţinând fostului lagăr comunist (Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia) au semnat o declaraţie comună care îndeamnă la crearea unui Tribunal internaţional de investigare a crimelor comunismului.
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
07.10.2015
Se încarcă player-ul...

Epoch Times a adresat o solicitare de informaţii Ministerului Justiţiei, pentru a afla dacă România a fost invitată la acest eveniment şi dacă va participa la demersul de înfiinţare a unui astfel de tribunal, dar n-a primit niciun răspuns, deşi au trecut mai mult de 30 de zile. Astăzi în cadrul conferinţei internaţionale ”Justice în Communist and Postcommunist Regimes”, l-am întrebat direct pe ministrul Robert Cazanciuc.

”Putem discuta şi la cafea, nu neapărat în plen despre acest proces. România este parte la acest proces. Voi avea mâine la JAI o discuţie cu omologul estonian. Pentru ca România să ia o decizie cu privire la viitorul acestei instituţii, trebuie dezbătută şi în acest cadru pentru a vedea cel mai potrivit format în care România participă. La Talinn a fost o invitaţie adresată mai multor state pentru a participa la această construcţie juridică. România este parte a acestui proces. Din raţiuni de organizare dacă cineva a fost parte sau nu la acest proces, o să clarificăm mâine cu omologul estonian”, a declarat Cazanciuc pentru Epoch Times.

Context

Reamintim că ministrul eston al Justiţiei Urmas Reinsalu a propus înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au semnat un acord în acest sens.

Ministrul eston a declarat că „oamenii trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului”. El a arătat că, după procesul de la Nurenberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internaţional, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

”România este parte la acest proces. Voi avea mâine la JAI o discuţie cu omologul estonian. Pentru că România să ia o decizie cu privire la viitorul acestei instituţii, trebuie dezbătut şi în acest cadru pentru a vedea cel mai potrivit format în care România participă”.

”Trebuie să investigăm crimele comunismului pe plan internaţional şi să le condamnăm împreună. În prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt de competenţa tribunalelor internaţionale. Ca urmare propun încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului", a declarat Reinsalu, citat de ziarul Postimees.

În opinia lui Reinsalu, memoria victimelor comunismului face necesară o asemenea abordare, iar noua generaţie de europeni trebuie să-şi asume responsabilitatea de a veghea la recunoaşterea crimelor comunismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor