Rasmussen dă asigurări că retragerea trupelor din Afganistan decurge conform programului

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (DAVID MDZINARISHVILI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.05.2012

Preşedintele american Barack Obama a avertizat la summitul NATO de la Chicago că "urmează zile dificile" în dosarul afgan, în timp ce secretarul general al Alianţei a subliniat că retragerea trupelor nu va pripită, relatează BBC News.

"Obiectivul nostru, strategia noastră, programul nostru rămân neschimbate", a afirmat el.

Obama a afirmat că se anunţă "provocări importante" în viitor şi a îndemnat liderii să aloce resurse pentru a le face faţă. "Aşa cum ne-am sacrificat împreună pentru securitatea noastră comună, vom rămâne uniţi în hotărârea noastră de a încheia această misiune", a spus el.

Liderul de la Casa Albă a vorbit de un "deceniu al transformării" în Afganistan şi de sacrificiile enorme făcute de poporul american pentru pace, stabilitate şi dezvoltare.

La rândul său, noul preşedinte francez Francois Hollande a reiterat că trupele franceze se vor retrage până la sfârşitul anului 2012, cu aproape doi ani mai devreme decât programat. Pe lângă el, şi alţi lideri NATO sunt supuşi la presiuni politice în ţară pentru a retrage militarii înainte de 2014.

Însă Rasmussen a dat asigurări că aceste decizii au făcut parte din plan de mult timp şi nu reprezintă o contradicţie. "Acum suntem în procesul de transfer treptat al responsabilităţii securităţii afganilor, iar acest proces se va încheia la finalul lui 2014, iar în timpul acestui proces veţi vedea o retragere a trupelor, o trecere de la luptă la susţinere", a explicat el.

NATO se pregăteşte în prezent să predea sarcina securităţii forţelor afgane. Procesul ar urma să se încheie la sfârşitul lui 2014.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a dat asigurări că ţara sa este perfect conştientă de responsabilităţile pe care le are.

Unele state membre ale Alianţei au promis că vor ajuta forţele afgane să contracareze insurgenţa talibană şi după 2014.

Potrivit BBC, participanţii la summit au încercat să reconcilieze două mesaje diferite. Pe de o parte, au transmis populaţiei din statele membre că războiul din Afganistan se apropiere de sfârşit pentru trupele lor. În paralel, le-au dat asigurări afganilor că Alianţa nu îi va abandona nici după 2014.

Discuţiile în acest dosar vor continua şi luni. Liderii vor analiza de câţi bani este nevoie pentru susţinerea Afganistanului şi cine va plăti. Până acum, mai multe ţări, printre care Statele Unite, Australia, Marea Britanie şi Germania, au promis că vor contribui la un fond internaţional pentru a ajuta forţele afgane. Potrivit aşteptărilor, SUA vor plăti jumătate din cei patru miliarde de dolari de care va fi nevoie anual.

De asemenea, ei vor negocia cu preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari redeschiderea unor rute de furnizare a proviziilor către Afganistan. Cooperarea Pakistanului este considerată crucială pentru succesul misiunii din Afganistan.

La peste 10 ani de când SUA au îndepărtat regimul taliban, violenţele continuă în Afganistan. Potrivit ONU, numărul deceselor a ajuns la un nivel record în 2011, 3.031 - majoritatea provocate de terorişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor