Raportul III Kroll indică iarăşi schema frauduloasă operată de companiile grupului Şor

Investigaţia companiei Kroll a identificat săvârşirea infracţiunilor de delapidare în valoare de aproximativ 600 milioane de dolari SUA. Urmărirea acestora până la destinaţia finală este în curs de desfăşurare, informează Banca Naţională a Moldovei.
(Captură Foto)

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă la 25 noiembrie, că a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporţii din sectorul bancar al Republicii Moldova, în urma căreia, trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., BC „Banca Socială” S.A. şi B.C.„Unibank” au ajuns în stare de insolvabilitate la sfârşitul anului 2014. Compania Kroll a continuat depistarea veniturilor rezultate din creditele frauduloase acordate companiilor grupului Şor care, în perioada ianuarie 2012 - noiembrie 2014, au acţionat în mod concertat până la insolvabilitatea celor trei bănci.

Procesul de depistare a dezvăluit niveluri suplimentare de complexitate în schema folosită în scopul spălării veniturilor frauduloase. Aceasta implică sute de conturi bancare în numeroase jurisdicţii (inclusiv Letonia şi Estonia) şi mii de tranzacţii menite să împiedice depistarea până la urmă a fondurilor deturnate.

Potrivit unui comunicat de presă a BNM, milioane de dolari SUA din veniturile frauduloase au fost transferate părţilor din întreaga lume, majoritatea fiind transferate pe conturile bancare din Rusia 200 milioane de dolari SUA, Moldova 95 milioane de dolari SUA, Estonia 58 milioane de dolari SUA şi Cipru 41 milioane de dolari SUA.

De asemenea, investigaţia a stabilit că o parte din fondurile fraudate au ajuns pe conturi ce par să aibă legătură cu persoane fizice din Moldova. Analizele continuă pentru a clarifica destinaţia finală a banilor şi pentru a întocmi lista completă a beneficiarilor.

Următoarea etapă a investigaţiei va include iniţierea acţiunilor legale pentru a obţine informaţii din mai multe jurisdicţii în spijinul depistării fondurilor cu scopul de a întreprinde în prima jumătate a anului 2017 acţiunile de recuperare împotriva persoanelor fizice identificate şi organizaţiilor care au beneficiat de pe urma fraudei sau au facilitat aceasta.

Pe parcursul următoarelor luni, compania Kroll va continua în mod regulat să furnizeze informaţii actualizate BNM.

Menţionăm că până în prezent sunt în process de examinare în instanţele de judecată cauzele penale, în privinţa lui Vlad Filat, Ilan Şor şi Veaceslav Platon care sunt acuzaţi de escrocherii, trafic de influenţă şi spălarea banilor de la cele trei bănci falimentate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe